Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна реакція на підпал "Поступу" (Львів) і побиття журналіста Шкуропата (Запоріжжя).


Зиновій Фрис

Прага, 23 серпня 2004 року - Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" (її штаб-квартира в Парижі) закликає українську владу розслідувати справу, пов’язану з підпалом львівської незалежної газети "Поступ" та з’ясувати, чи побиття журналіста запорізької газети "Іскра" Дмитра Шкуропата пов’язане з його професійною діяльністю.

Водночас "Комітет із захисту журналістів", що базується в Нью-Йорку", висловлює глибоку стурбованість з приводу нападу на кореспондента в Запоріжжі і вимагає ретельного розслідування та притягнення до суду винуватих.

"Репортери без кордонів" звернулись безпосередньо до міністра внутрішніх справ України Миколи Білоконя з проханням, щоб його відомство розслідувало ці дві резонансні справи і встановило точні мотиви скоєного.

Нагадаємо слухачам, що підпал львівської газети "Поступ", який стався вранці, 19 серпня, завдав серйозної шкоди виданню: згоріли три комп’ютери, не вдалося врятувати архів газети. Місцева влада не відкидає, що пожежа могла носити кримінальний характер. Генеральний директор газети Андрій Білоус заявив "Репортерам без кордонів", що тиждень тому в редакції вже була одна пожежа, щоправда не така значна. За словами Білоуса, ці напади, найвірогідніше, пов’язані з численними статтями газети про зловживання місцевої влади.

Другий факт, на який "Репортери без кордонів" звертають серйозну увагу українського міліцейського відомства, - напад на кореспондента незалежної запорізької газети "Іскра" Дмитра Шкуропата, що стався 17 серпня. Внаслідок побиття журналіст втратив свідомість. Правозахисна організація просить, щоб розслідування, яке проводиться в Запоріжжі, могло оперативно встановити, чи напад на Дмитра Шкуропата був пов’язаний з його професійною діяльністю.

Справою запорізького журналіста стурбований американський "Комітет із захисту журналістів". В інтерв’ю цій організації Дмитро Шкуропат повідомив, що нападник забрав у нього сумку з двома магнітофонами і записами інтерв’ю зі звинуваченнями місцевої та регіональної влади в корупції.

Головний редактор "Іскри" Віктор Ілічов повідомив "Комітету" , що газеті часто погрожували після появи критичних публікацій. "Враховуючи теми, які порушує Шкуропат, сказав Ілічов, те, що трапилося з ним, не можна вважати випадковим пограбуванням".

Керівник "Комітету із захисту журналістів" Енн Купер з приводу того, що трапилося з запорізьким журналістом, заявила, що це дуже тривожний факт. Вона вимагає, щоб українська влада провела ретельне розслідування і притягнула винуватців до суду.

У понеділок я розмовляв з Генеральним директором львівського видання "Поступ" Андрієм Білоусом. Він коротко розповідає про останні новини у справі підпалу і те, як колеги-журналісти за кордоном відреагували на цей, за словами Білоуса, злочин:

Андрій Білорус: "Новин у справі підпалу “Поступу” ми маємо небагато. Почалися певні слідчі дії. Зокрема, це приміщення, яке згоріло, є опечатане працівниками міліції. Там планують провести ще ряд експертиз. Нас попередили( керівник газет), що будуть запрошувати на розмову до міліції. Так що ми очікуємо на якісь перші результати в середу.

Стосовно міжнародної реакції, то до нас було багато дзвінків. Телефонували наші колеги журналісти з Польщі, з Німеччини. Зокрема, газета “Виборча” надрукувала статтю з розповіддю про підпал “Поступу”. Телефонували колеги з польського радіо.

Наші журналісти відчувають підтримку читачів газети і всіх тих, хто висловив солідарність з нами. Це дуже для нас важливо, тому що ми відчуваємо, що ми не самі і разом з нами широке коло тих, хто не задоволений тим, що відбувається навколо ЗМІ в Україні".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG