Доступність посилання

ТОП новини

Урядова криза в Угорщині.


Василь Плоскіна

Угорщина, 25 серпня 2004 – Сьогодні у Будапешті відбудеться надзвичайний конгрес правлячої соціалістичної партії. На порядку денному з’їзду передусім обговорюватимуть термінові заходи з подолання урядової кризи в Угорщині.

Урядова криза в Угорщині триває лише кілька днів. Цікаво, що й доволі обізнані політичні аналітики не можуть до пуття сказати, що ж трапилося насправді в надрах ліво-ліберальної коаліції і чому має піти у відставку прем’єр Петер Меддьєші. Чітких відповідей на ці запитання не знає також і права опозиція.

Втім, якщо судити зі слів деяких фігурантів скандалу, в центрі якого опинилися урядовці, котрих хотів звільнити Петер Меддьєші ( зокрема міністра економіки та керівника міністерства з питань спорту й молоді), нова програма економічного розвитку Угорщини, запропонована прем’єром, не матиме підтримки угорського парламенту. Подібної думки, наприклад, дотримуються й деякі провідні політики соціалістичної партії, а також менший коаліційний партнер соціалістів – ліберальний Союз вільних демократів. А на зустрічі президента Угорщини Ференца Мадла й спікера угорського парламенту Каталін Сілі у вівторок було вперше вжито вислів “конструктивна недовіра урядові”.

Угорська преса намагається розшифрувати ці слова на власний манер. Журналісти пишуть про те, що в дійсності прем’єр не захотів терпіти в своєму уряді міністрів, причетних до корупційних справ у ділянці розбудови шосейних доріг. Можна прочитати також і про інші зловживання деяких коаліційних політиків, наприклад, під час отримання ними пільгових кредитів, придбання нерухомого майна за великі суми в Угорщині й за кордоном тощо. Газети не раз цитували слова Меддьєші, який сказав, що деякі функціонери Союзу вільних демократів розглядають державні справи, наче свої власні. Прем’єр заявив, що не може працювати за умов недовіри з боку коаліційних партій і готовий піти у відставку до 27 серпня.

Тим часом оглядачі зазначають, що в Угорщині ще не було випадку, щоб заради збереження посад двох міністрів парламентські фракції були готові прийняти відставку самого прем’єра. У шахматній грі не кожний гравець відважився б пожертвувати важливою фігурою заради другорядніших, пишуть знавці політичного життя Угорщини. Окремі аналітики навіть вживають вислів “урядова криза по-угорськи”. Дехто з них висловлює думку, що незгода між нинішнім главою уряду і коаліційними партнерами негативно позначиться на іміджеві країни. До речі, угорський форинт за останні кілька днів подешевшав відносно євро. А заява Меддьєші про свою відставку вже того ж дня привела до падіння індексу на головних біржах країни.
XS
SM
MD
LG