Доступність посилання

ТОП новини

Напередодні Дня Незалежності у Дніпропетровській області перебували засновники коаліції «Сила Народу» Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко.


Михайло Снігур


Дніпропетровськ, 25 серпня 2004 - Святкування Дня незалежності у Дніпропетровську відбулося незгірше, ніж у столиці чи інших обласних центрах. Відбувся військовий парад і показове розбиття цеглин міцними головами «Беркуту». Попри зливу усередині дня на центральному майдані міста не було де впасти яблуку – люди, переважно молодь, дивилися великий концерт, увечері набережна Дніпра була заповнена ущент тими, хто хотів зблизька побачити фейєрверк. Чого не було – офіційних зборів. Як сказав на прес-конференції голова обладміністрації Володимир Яцуба, День незалежності – народне свято і немає потреби проводити нудні номенклатурні посиденьки.

Напередодні свята, 22-го та 23-го серпня у області перебували засновники коаліції «Сила Народу» Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко. Вони відвідали Дніпропетровськ та низку районних центрів і міст області. Попри твердження міліції, що на зустрічах з ними у різних містах кількість людей становила від 200 до півтори тисячі, насправді ці числа треба помножити принаймні на десять.


На прес-конференції, проведеній Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко 23-го серпня, Віктор Ющенко, характеризуючи умови проведення мітингів і зустрічей з виборцями, зазначив: «Ми комфортно себе почували у полеміці, у дискусіях, тому що ми бачили того виборця, який поділяє погляди, цілі, викладені у моїй програмі. На мій погляд ті речі, які демонструвала вчора місцева влада, були досить коректними, тому що все можна порівняти з подіями, які були у Херсоні, у Миколаєві. Дякувати Богу, на мене учора не наїжджали “Камази”, не було чотирьох машин наружки, які були, наприклад, за мною постійно у Криму, які фотографували мою родину, моїх дітей. Я бачив, що на мітингах була можливість комфортно, безпечно почуватися людям, міліція робила свою справу по охороні громадського порядку. Те, що демонструє місцева влада, для мене виглядає досить коректно, і я хотів би це окремо виділити і подякувати за це».

У перебігу прес-конференції були два ключові моменти. Перший – заява коаліції “Сила народу” з приводу спільної заяви Генеральної прокуратури, Служби безпеки і МВС України, у якій йшлося про превентивні заходи проти опозиції з боку силових відомств. Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко спростували твердження про підготовку опозицією акцій, спрямованих на дестабілізацію ситуації в Україні.

Юлія Тимошенко: «Ми з вами чудово знаємо, що Генеральний прокурор є ставлеником донецького олігархічного клану, Смєшко, керівник СБУ, і Білоконь, керівник усіх міліціонерів України, є ставлениками Медведчука, тобто, ще одного олігархічного клану. Ми мусимо цих людей сприймати не як силовиків, а як дах для усього поганого, що роблять клани в Україні, у тому числі на президентських виборах. І те, що вони всі разом збилися до однієї купи і вийшли робити спільні заяви, може свідчити тільки про одне : в їхніх рядах почалася паніка. І вони бачать, що те, що вони планували зробити, а, власне, сфальсифікувати вибори, у них може не вийти. І, я думаю, що саме цією заявою вони хочуть включити наступний варіант : так звані “превентивні заходи”- тобто, починати розгортати певні силові варіанти, тому що вони почали суттєво сумніватися у своїй перемозі. І ця заява силовиків є проявом банальної слабкості. І ми саме так це мусимо сприймати».

У заяві коаліції “Сила Народу” сказане: “Спільна заява силовиків – прояв слабкості влади, свідчення протизаконного використання правоохоронних органів у передвиборчій боротьбі. Коаліція “Сила Народу” заявляє, що вона не допустить силових провокацій з боку влади і захистить народ України від збанкрутілого режиму. Якщо влада неспроможна забезпечити законність і правопорядок , це зробимо ми”. У заяві міститься вимога відставки керівників правоохоронних органів, котрі втягують правоохоронців у політичну боротьбу.

Сенсаційно прозвучала інформація Юлії Тимошенко про результат непрямого опитування виборців, який найближчими днями буде оприлюднений. Згідно з цим опитуванням, як стверджує Юлія Тимошенко, на відміну від усіх попередніх опитувань і визначень рейтингів Віктора Ющенка підтримують 51,7 % виборців, Віктора Януковича – 5,33 %.
XS
SM
MD
LG