Доступність посилання

ТОП новини

Польська поліція ліквідувала міжнародну банду хакерів.


Володимир Павлів

Варшава, 25 серпня 2004 - Польська поліція повідомила в середу, що розпочала затримання так званої банди “хакерів”, тобто злочинців у мережі Інтернету. До складу цієї злочинної групи тільки на території Польщі входило понад сто осіб, а їхня діяльність визнана наймасовішим злочином із часів існування польського Інтернету. Розслідуванням цього злочину займається і американське Центральне розвідувальне управління, оскільки злочинна діяльність польських хакерів мала міжнародний характер.

На відміну від традиційних кримінальних злочинців, “хакери” не є, так би мовити, обмеженими, жорстокими хлопцями поганого виховання. Навіть навпаки , переважно це молоді дуже здібні люди, з доброю освітою. Серед перших затриманих польською поліцією інтернетних злочинців є учні інформатичного ліцею та школи інформатики, працівник комп''ютерної крамниці та адміністратор комп''ютерної мережі однієї з шанованих фірм. Про те, як діяла злочинна група, журналістам розповіла прес-секретар Любуського відділення комендатури поліції Аґата Салатка. Почалось з того, що поліцейські фахівці зауважили, що хтось ламає коди вищих навчальних закладів у Польщі, а також у США, Австралії, Великобританії, Німеччині, Греції, Італії та інших розвинутих країнах. Злочинці вибирали зазвичай технічні навчальні заклади, які мали швидкісні сучасні комп''ютери з великим обсягом пам''яті. Тверді диски цих комп''ютерів хакери використовували, як склади для нелегального програмування. Якщо злочинці потребували більше місця для зберігання своїх даних, то вони просто стирали частину архівів на комп''ютерних дисках цих навчальних закладів чи фірм.

Як вдалося встановити поліції, інтернетні злодії крали переважно все, що належить до так званої “інтелектуальної власності” – секретне комп''ютерне програмування, найновіші фільми, музику та ігри. Все це потім продавали за порівняно невеликі гроші клієнтам у всьому світі.

Працівникам відділу боротьби з економічною злочинністю знадобився рік, щоб розібратись з бандою хакерів. Скільки вони здійснили крадіжок інтелектуальної власності, які збитки понесли обікрадені навчальні заклади та виробники програмування, комп''ютерних ігор і фільмів – сьогодні вже неможливо підрахувати. Поліція говорить, що мова йде про сотні мільйонів доларів.

Затримання банди хакерів є значним успіхом польської поліції, але разом з тим правоохоронні органи визнають, що боротися з комп''ютерними злочинцями стає все важче, а процес їх виявлення і затримання стає все більш тривалим. Адже ця боротьба відбувається у так званому віртуальному просторі.

Тим більше, що на відміну від традиційних кримінальників, новий тип інтернетного злочинця є ще не цілком вивчений. З певністю можна сказати тільки те , говорять поліцейські експерти, що це люди обдаровані великим талантом, але позбавлені елементарного сумління.
XS
SM
MD
LG