Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Мороз не виключає участі у виборах Леоніда Кучми.


Марина Пирожук

Київ, 25 серпня 2004 - Кандидат у президенти України, лiдер Соцпартiї Олександр Мороз заявляє, що влада збирається визнати майбутнi президентськi вибори недiйсними, аби запровадити надзвичайний стан в країні або провести повторнi вибори, вже за участі Леонiда Кучми. Мороз висловлює упевненість , що Кучма не відмовиться добровільно від влади.

За словами Олександра Мороза, наразі існує маса ознак, які вказують, на те, що нинішня влада хоче визнати вибори не дійсними. Він наголошує, що адміністрація президента і обласні власті використовують адмінресурс для нагромадження порушень, які власне, і дозволять абсолютно легально визнати вибори недійсними. Кандидат у президенти також піддав сумніву неодноразові заяви кучми про те. Що він не буде балотуватися на третій термін, наголосивши, що знає Кучму давно і не вірить, що той відмовиться від влади добровільно. Політолог Олександр Палій потверджує припущення Мороза про бажання Кучми залишитися на Олімпі влади, водночас він відзначає, що шанси Кучми втриматися у великій політиці є досить незначними.

Олександр Палій

Видно, що президент Кучма не хоче залишати свою посаду. Це очевидно по тональності його виступу на Дні Незалежності, по тональності його попередніх виступів, навіть по фізіономії нинішнього президента і його оточення. Очевидно, що це рішення участі Кучми у виборах лобіювали раніше дуже впливові сили, які відчувають, що вони втратять все або майже все, навіть у випадку дуже гіпотетичної перемоги провладного кандидата. Однак, на мою думку, чим ближче до виборів, тим менше шансів у Леоніда Кучми будь-коли взяти участь у виборах і взагалі тим менше шансів у нього втриматися.

Дедалі частіше і ближче до виборів основні гравці будуть ставити на інших кандидатів: або на Віктора Ющенка, або на кандидата від влади. Таким чином і Кучма і його найближче оточення з числа СДПУ(о) дедалі більше буде випадати з цієї обойми.

Марина Пирожук

Ще один політолог, Михайло Погребинський, якого в пресі зазвичай називають провладним, категорично виключає такий сценарій і заявляє, що Мороз робить такі заяви для власного піару.

Михайло Погребинський

Я думаю, що Олександр Олександрович використовує всі можливості, щоб привернути увагу до власної персони і якось вийти, хоча б на гіпотетичну можливість вирватись з того гетто 7-8%, де він знаходиться і, фактично, реально немає сьогодні шансів реально претендувати на вихід у ІІ тур.

Що стосується самої ідеї, що це може бути владі корисно для того, що вибори зробити недійсними, то мені видається, по-перше, немає у нас однієї влади, як такої. Є губернатори, у яких, хоча вони і підпорядковані і Кабміну, і президенту, є рішення підтримувати Януковича, але серед них є люди, які не в захваті від самої ідеї. Бог знає, які думки і засоби вони використовують, щоб зреалізувати свої утаємничені плани. Але якщо говорити про центральну владу і її уособлення: президент, прем’єр-міністр, Адміністрація Президента, то я думаю, що жодних підстав говорити, що вони можуть бути зацікавлені в тому, щоб визнати вибори недійсними, сьогодні не має.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG