Доступність посилання

ТОП новини

Рейтинг Путіна впаде, якщо він підтримає на виборах в Україні ставленика влади - Єльяшкевич.


Мар’яна Драч

Прага, 25 серпня 2004 року – Вибори в Україні – це іспит для Кремля. У цьому переконаний Олександр Єльяшкевич, колишній депутат Верховної Ради. Він рекомендує Росії відмовитися від підтримки кандидата на посаду президента від нинішньої української влади. Про це мовиться у статті, яку опублікував популярний інтернет-сайт української діаспори в Америці – brama.com (http://www.brama.com/news/press/2004/08/040819oped_putin-kuchma.html).

Єльяшкевич уже кілька років живе у Сполучених Штатах, де у 2002-му році отримав притулок. У 2000-му році в Україні було здійснено замах на його життя. За даними Єльяшкевича, таємні записи, зроблені у кабінеті президента України, доводять, що саме Леонід Кучма замовив розправу.

Які ж аргументи наводить Олександр Єльяшкевич? Президент Путін є найбільш рейтинговим політиком не лише Росії, але й тієї частини України, яка є вирішальною на виборах для нинішньої української влади. Єльяшкевич вважає, що президент Кучма хоче отримати реальні гарантії свободи і недоторканність капіталів – своїх і родини. А публічна підтримка Росією ставленика нинішньої влади - прем`єра Віктора Януковича - може мати суттєвий вплив на результати виборів.

Як пише Олександр Єльяшкевич, кримінальне минуле Януковича, зафіксоване рішенням радянських судів і кримінальне сучасне Кучми, зафіксоване записами його власних розмов у президентському кабінеті, прекрасно відомі Путіну. Президента Росії Єльяшкевич називає людиною з "гарячим серцем, холодним розумом і чистими руками".

Водночас Олександр Єльяшкевич попереджає, що за підтримку ставленика української влади Володимир Путін може поплатитися власною політичною кар''єрою. Радіо “Свобода” попросило Олександра Єльяшкевича пояснити, що він має на увазі:

"Після того, як Кучма відійде від влади, будуть ініційовані судові позови проти нього. В тому числі і я буду ініціювати судовий позов проти нього на території США. Там уже піде мова про конкретні злочини, які були скоєні українською владою на чолі з Кучмою.

Володимир Путін, який чудово обізнаний про те, який Леонід Кучма був як президент України, що він робив. Володимир Путін отримував інформацію від слідчої комісії ВР і від інших каналів. Ви розумієте, що спецслужби Росії мають повну інформацію про те, що відбувається в Україні.

Тому,якщо дії Володимира Путіна будуть направлені на те, щоб приховати конкретні докази чи захистити Леоніда Кучму( чи будь-яку іншу особу), надати якийсь імунітет на відповідній посаді чи допомогти якимось рішенням щодо майбутньої влади в Україні, яка потім не буде розслідувати певні злочини нинішньої української влади, то це буде, безумовно, сприйматись, як приховування злочину. Це не може негативно не вплинути на рейтинг Володимира Путіна в самій Росії ".


Олександр Єльяшкевич припускає, що тепер українське керівництво шантажує Москву секретними матеріалами:

"На мій погляд, однією з версій того, що відбувається сьогодні у російсько-українських відносинах у вищому керівництві, є шантаж з боку українського керівництва з приводу тих матеріалів, які мав колишній голова СБУ Леонід Деркач. Але чи це відповідає дійсності чи ні, ми будемо бачити виходячи з того, які конкретні дії буде приймати російський президент".

На запитання радіо “Свобода”, чи не надто він ідеалізує президента Росії, Олександр Єльяшкевич відповів, що не погоджується з усіма його кроками, але вважає Путіна яскравим політиком, який відстоює національні інтереси своєї держави. А з цими інтересами буде змушений рахуватися кожен переможець українських виборів. Єльяшкевич зазначає, що вже скоро президент Росії має зробити вибір, який матиме дуже важливі наслідки.
XS
SM
MD
LG