Доступність посилання

ТОП новини

Вибір між Ющенком і Януковичем не має історичного значення – московський політолог.


Сергій Кисельов

Київ, 25 серпня 2004 - Схоже, що, крім Єдиного економічного простору, Україні пропонуватимуть створення і єдиного інтелектуального простору з Росією. Принаймні цього прагнуть деякі російські політологи, як заявив у середу під час прес-конференції в Києві президент московського Інституту національної стратегії Станіслав Бєлковський.

На думку пана Бєлковського, в Україні існують два стереотипи щодо російських зазіхань стосовно України. Перший стереотип стосується прагнення Росії у той чи інший спосіб узяти Україну під свій контроль. Московський політолог спробував переконати українських журналістів, що насправді нічого подібного не відбувається, оскільки у сучасній Росії відсутній дієздатний суб’єкт для подібних устремлінь та кроків. А заяви окремих російських політиків, мовляв, не варто брати до уваги.

Другий стереотип, за словами Станіслава Бєлковського, стосується економічної експансії Росії на українські терени, яку дехто сприймає як політичну експансію:

"На мій погляд, – зауважив пан Белковський, – було б помилково ототожнювати економічну експансію Росії з її політичною експансією і власне інтересами Росії. Оскільки великий російський капітал, який діє на колишньому пострадянському просторі, неодноразово доводив, що він не лише не відстоює національні інтереси Росії, а навпаки, найчастіше проводить таку політику, що суперечить об’єктивним національним інтересам Росії та інтересам росіян на теренах колишнього Радянського Союзу".

Як приклад, Станіслав Бєлковський навів ситуацію, коли Росія не відстоювала політичні та соціальні інтереси росіян у Туркменистані чи в Латвії, тому що "Ітера" й "Газпром" лобіювали там свої економічні інтереси. І додав:

"Я вважаю, що купівля українських підприємств великим російським бізнесом є великим благом для України як самостійної держави. І небезпекою для Росії, якщо розглядати її геополітичні інтереси. Бо ті, хто сьогодні купуватиме підприємства в Україні, безумовно перетворяться на лобістів України в Москві, а не стануть лобістами Росії в Україні".

Станіслав Бєлковський повідомив, що очолюваний ним московський Інститут національної стратегії відкрив свій філіал із такою ж назвою в Києві. І що пріоритетним завдання обох наукових закладів є створення єдиного інтелектуального простору Росії та України. Оскільки, за словами політолога, епоха експорту інтелектуального капіталу з Росії в Україну скінчилася. Російська інтелектуальна еліта нині сама потребує оновлення. Тому Росія "зацікавлена в імпорті інтелектуального капіталу з України".

Щоправда, пан Бєлковський не дав прямої відповіді на запитання: йдеться про імпорт українських ідей чи імпорт тих, у кого ці ідеї народжуються.

Московський політолог окремо зупинився на позитивній історичній ролі Президента України Леоніда Кучми. За словами Станіслава Бєлковського, попри поганий імідж та низький рейтинг нинішнього глави держави, він зумів зберегти цілісність України.

"Тому, незалежно від того, хто переможе на президентських перегонах – Ющенко чи Янукович – він однаково повинен буде реалізовувати "кучмівську модель" .

Тому, як наголосив московський політолог, він вважає, що вибір між Ющенком і Януковичем не має жодного історичного значення. Адже будь-який переможець насамперед повинен буде зробити низку кроків назустріч учорашнім супротивникам і тим людям, які за нього не голосували.

"Я думаю, – сказав пан Бєлковський, – що в разі перемоги Ющенко насамперед повинен буде їхати до Москви й запевняти Росію в своїй лояльності, а також відвідати Схід України й розповісти про те, як він любить російську мову. Якщо ж перемогу здобуде Янукович, він має в першу чергу їхати до Вашингтона й порозумітися там, а також переконати виборців Західної України, що не допустить залежності від Росії".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG