Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК вирішила, скільки тратити на вибори за кордоном.


Влада Саюк

Київ, 26 серпня 2004 року - Понад 700 тисяч гривень планує витратити Центральна виборча комісія на організацію виборів за кордоном. Таке рішення ухвалили у середу на засіданні ЦВК. За словами голови комісії Сергія Кивалова, гроші розраховували на ту кількість українців, які перебувають за кордоном легально і стоять на консульському обліку. А це біля 200 тисяч осіб. Натомість представники опозиції вважають, що за межами України є мільйони потенційних виборців.

За кордонами України 31 жовтня проголосувати можна буде в 118 дільницях. Усі вони будуть розташовані у приміщеннях українських консульств та посольств. Протягом останніх кількох місяців представники українських громад говорили про те, що потрібно створювати дільниці не лише в амбасадах. Це пояснювалося тим, що більшість українців за кордоном мешкають нелегально. Вони там на заробітках. Тому більшість не буде їхати за кілька сотень кілометрів для того, щоб проголосувати. Зокрема в Італії, де зараз перебуває левова частка заробітчан, пропонували зробити виборчі дільниці у місцях компактного проживання українців.

Заступник голови Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович заявив, що процес організації виборів визначений законом. Тому Центральна комісія не може його порушувати. Отож усім, хто мешкає за кордоном нелегально і бажає проголосувати, доведеться найпізніше за тиждень до виборів звернутися до посольства і написати заяву про бажання голосувати. Усіх, хто це зробить вчасно, внесуть у списки виборців і вони зможуть проголосувати, стверджує Давидович. Поки що у списках для голосування за кордоном трохи більше 200 тисяч українців. Саме стільки перебуває за межами країни офіційно.

Проте лідер “Нашої України” Віктор Ющенко у своїх заявах називав цифру 7 мільйонів осіб. Ці дані про українців - заробітчан підтверджують деякі соціологи. Але голова центру “Укрейніан соціолоджі сервіс” Олександр Вишняк повідомив, що за даними дослідження, яке провела його фірма, за кордоном перебуває не більше 2 мільйонів українців, і на результати виборів вони вплинути не можуть.

Олександр Вишняк: “На зарубіжних дільницях голосуючі завжди складали десяті відсотка. За кого вони проголосують, не вплине (на результати виборів). Те, що велика частина, які проживають за кордоном нелегально, не будуть голосувати, це теж відомо. Але оскільки вони пропорційно розподілені між сходом і заходом України, тому воно буде врівноважуватися. За нашими даними, на протязі року не більше 2 мільйонів, але сезонно - кілька місяців. Що стосується жовтня та листопада, коли проходитимуть вибори, то за кордонами України перебуватиме не більше 1 мільйона виборців”.

Члени Центральної виборчої комісії також прогнозують, що цього року невелика кількість українців візьме участь у голосуванні за кордоном. Вони спираються на дані минулих виборів. Тоді за межами країни прийшли проголосувати лише 30 тисяч українців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG