Доступність посилання

ТОП новини

ПІСЛЯ ПЕРЕМОГИ ЮЩЕНКА НА ВИБОРАХ ТАРАСЮК РАДИВ БИ ПОДАВАТИ ЗАЯВКУ НА ВСТУП ДО ЄС


У разі перемоги лідера блоку "Наша Україна" Віктора ЮЩЕНКА на президентських виборах голова Народного Руху України, голова комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Борис ТАРАСЮК вважає за доцільне подавати заявку від України на асоційоване членство в Євросоюзі. Таку думку він висловив в інтерв''ю УНІАН.

"Якщо у короткий період буде повернуто до прозорих схем в економіці та соціальній політиці, тобто буде досягнуто суттєвих успіхів у розвитку держави після перемоги В.ЮЩЕНКА, а я переконаний у цьому, бо ми були свідками цього і я був учасником цього, то однозначно наступний крок – треба подавати заявку на членство в ЄС", - підкреслив Б.ТАРАСЮК.

Окреслюючи терміни можливого подання такої заявки він зазначив: "Вже на словах нам ніхто в ЄС не віритиме. На мою думку, протягом одного-двох років треба підготувати і продемонструвати ЄС, що ми готові сідати за стіл переговорів і вести мову про укладення європейської угоди про асоціацію. І я думаю, що треба буде ще 2-3 роки, можливо, для того, щоб остаточно узгодити з ЄС всі питання. Тобто реалістично говорити про укладення такої угоди впродовж 2-4 років".

Порівнюючи успіхи країн Центрально-східної Європи на шляху євро інтеграції та неуспіх України, Б.ТАРАСЮК звернув увагу на те, що центральноєвропейські країни "з самого початку мали політичну волю стати членами ЄС і НАТО". За його словами, "хоч би які уряди приходили до влади у Польщі – праві чи ліві – вони були незмінні у досягненні цієї мети. Суспільства цих країн на початку не були готові: результати соцопитувань були не кращі, ніж в Україні. Але політична еліта взяла на себе завдання переконати громадян". "В Україні інша ситуація: політична еліта ніяк не могла визначитися щодо стратегічних цілей зовнішньої політики і тому фактично не було ніяких рішень, в якому напрямку рухатися – на захід чи на схід. І суспільство не знало, який курс рекомендує політична еліта", - зазначив Б.ТАРАСЮК.

За його оцінками, сприятливим в історії незалежної України був період початку 90-х років, коли Україна могла поставити питання перед ЄС, щоб її сприймали по-іншому. "Треба було наполягати, щоб Україна увійшла до кола країн, з якими ЄС будував відносини як з майбутніми членами, але цього не сталося. Тоді з чистого аркуша це було легше зробити".

Але, підкреслив Б.ТАРАСЮК, "у виконавчій владі тоді було багато людей, які думали про можливість повернення до часів радянського союзу". Ще один такий період був у 2000 році, коли "набирав обертів уряд В.ЮЩЕНКА і давав позитивні сигнали своїми діями, був шанс. Але ж йому не дали попрацювати". При цьому лідер НРУ висловив думку, що "13 років частина еліти, яка була при владі, змарнувала час, не реалізувала своє покликання". Він переконаний, що "Україна здатна зробити прорив на шляху до ЄС. Для цього потрібно, щоб політична еліта взяла на себе відповідальність за прийняття політичного рішення. Політична еліта, яка перебуває при владі, повинна припинити спекуляції на тему євроінтеграції, для того щоби сподобатися партнерам на Заході, а повинна обирати європейські цінності і діяти і жити згідно з задекларованими цілями".



UNIAN

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG