Доступність посилання

ТОП новини

Упродовж місяця угорці матимуть перехідний уряд.


Василь Плоскіна

Угорщина, 31 серпня 2004 – Цими днями пішов у відставку глава ліво-ліберального уряду Угорщини Петер Меддьєші. Упродовж 30 днів його заступатиме міністр у справах спорту й молоді Ференц Дюрчані, який є кандидатом соціалістів на пост прем’єр-міністра країни. Вже зараз партнери по урядовій коаліції ведуть активні консультації з метою формування нового складу кабінету міністрів Угорщини.

Як очікується, у вересні угорський парламент обере нового прем’єр-міністра Угорщини. Ним може стати 43-річний Ференц Дюрчані – соціаліст, що починав свою політичну кар’єру в комуністичній спілці молоді ще за часів комунізму в Угорщині. Минулого тижня на надзвичайному конгресі соціалістичної партії, більшого урядового партнера, кандидатуру Дюрчані підтримала переважна частина делегатів з’їзду. Й буквально за лічені години до початку голосування подав у відставку колишній прем’єр Петер Меддьєші. Консервативна опозиція назвала цей вчинок гідним поваги і висловила надію, що в такому ж демократичному дусі відбудеться формування нового уряду Угорщини. На думку лідера правого Демократичного Форуму Угорщини Іболі Давід, Петер Меддєші змушений був піти у відставку через кризовий стан, який створили проурядові партії. Вона навіть вжила слово “путч”, однак Меддьєші наразі не виявив бажання розповісти про свої стосунки з ліво-лібералами в останні місяці свого перебування на посту першого міністра країни. Він пообіцяв тільки, що напише про це згодом у книзі.

Тим часом лідери рожево-синіх заявляють, що урядову кризу вдасться подолати доволі швидко, адже при владі залишаються ті самі партії ( соціалістична і Союз вільних демократів), що перемогли на парламентських виборах навесні 2002 року. Оскільки Меддьєші не захотів бути виконуючим обов’язки глави уряду, то його заступить Ференц Дюрчані. Повноваження перехідного уряду Угорщини триватимуть місяць. Дюрчані однак є відповідальним тільки за рішення у сфері внутрішньої політики. Його повноваження можуть розширитися після голосування в Національних Зборах Угорської Республіки. Депутати парламенту обиратимуть нового прем’єр-міністра країни у вересні.

Президент Угорщини Ференц Мадл в ці дні проводить консультації з проурядовими партіями з метою формування нового уряду. Виступаючи перед журналістами, Ференц Дюрчані сказав, що спробує стабілізувати економічний ріст в Угорщині на трохи вищому рівні, ніж він є зараз. Економічне зростання становить нині 4 відсотки внутрішнього валового продукту. За словами Дюрчані, такий ріст щорічно генерує в економіці Угорщини до 800-900 мільярдів форинтів додаткових надходжень у державну скарбницю, або в перерахунку - понад 4 мільярди дол. США.
XS
SM
MD
LG