Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську співдоповідачок моніторингового комітету ПАРЄ намагались ізолювати від представників опозиції.


Михайло Снігур


29-го та 30-го серпня у Дніпропетровську перебували співдоповідачки Моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Ханне Северінсен і Ренате Вольвенд.

Метою візиту Ханни Северінсен і Ренате Вольвенд було отримання інформації про підготовку до виборів Президегнта України, в першу чергу – якою мірою рівними є умови ведення передвиборчої агітації для кандидатів на посаду президента, яек формуютьмся виборчі комісії, чи створюються передумови чесних і прозорих виборів.

Відбулися зустрічі співдоповідачок ПАРЄ з представниками громадських організацій, політичних партій, журналістами, міськими головами низки міст, керівниками СБУ і міліції, головою обласної адміністрації Володимиром Яцубою. Не можна сказати, що за ступенем відвертості і щирості учасників ці зустрічі були рівноцінними. Так, на зустрічі з керівниками засобів масової інформації перед пані Северінсен і Вольвенд була намальована чи не ідеальна картина плюралізму у ЗМІ і рівності можливостей кандидатів у розміщенні агітаційних матеріалів. Зайве казати, що дійсності це відповідає не сповна.

Скандальна ситуація виникла на зустрічі з політичним партіями, що планувалася як зустріч з партіями, що підтримують основних кандидатів на виборах президента. На зустріч, яку організувало управління внутрішньої політики обласної адміністрації, були запрошені представники 26 партій і організацій, що підтримують Віктора Януковича і один представник від Романа Козака. Ханне Северинсен висловила здивування відсутністю представників Олександра Мороза, Петра Симоненка і Віктора Ющенка і невдоволення організацією зустрічі. Начальник управління внутрішньої політики Геннадій Константінов заявив, що були запрошені усі, але голови обласних організацій Української Народної партії і партії «Солідарність» Іван Шулик і Олександр Соколик, котрі дізналися про зустріч випадково, спростували цю заяву і розповіли про перешкоди, що створювалися останнім часом опозиції у проведенні зборів і зустрічей, доступі до преси, створенні власних електронних ЗМІ. При цьому Геннадій Константінов зробив спробу видалити журналістів з приміщення прес-центру, де відбувалася зустріч Ханне Северінсен була змушена втрутитись у ситуацію і заявити, що преса може залишитись у залі. Зустріч же перетворилася на потік взаємних звинувачень.

Після зустрічі з головою обласної адміністрації Володимиром Яцубою, котрий у розмові з представницями ПАРЄ був гранично люб’язним, плюралістичним та демократичним і запевняв у відданості принципам рівності прав кандидатів на виборах, відбулася коротка прес-конференція, на якій пані Северинсен і Вольвенд повідомили про майбутній візит до України вже 5-х представників ПАРЄ, що відбудеться 27-го вересня. Ренате Вольвенд сказала: «Було цікаво познайомитись з абсолютно різними, діаметрально протилежними точками зору. Багато представників неурядових організацій казали про певні порушення, але вони не могли подати документальних свідчень цього, а представники офіційних кіл, адміністрації казали, що ніхто до них з такими скаргами не звертався. У цих твердженнях про порушення, можливо є певна істина, але я гадаю, що це не набере значних розмірів, не змінить ситуацію кардинально і попереду є ще два місяці, тобто, час є».

Ханне Северінсен додала: «Ми сьогодні уранці мали зустріч із різними політичними партіями і рухами, але дискусія про політичні проблеми не відбулася. Я щиро сподіваюся, що підчас передвиборчої кампанії за два місяці, що у нас ще є, політичні партії і рухи не сперечатимуться з приводу один одного і не тільки звинувачуватимуть один одного, а будуть більше перейматися політичними проблемами» - сказала Ханне Северинсен.
XS
SM
MD
LG