Доступність посилання

ТОП новини

67% ГРОМАДЯН УКРАЇНИ ВВАЖАЮТЬ, ЩО ПРЕЗИДЕНТСЬКА КАМПАНІЯ ПРОВОДИТЬСЯ НЕЧЕСНО – ОПИТУВАННЯ.


Абсолютна більшість населення України (67% опитаних) вважає, що кампанія з виборів Президента відбувається нечесно.

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать результати стартового опитування першого етапу проекту загальноукраїнського хвильового опитування, презентованого сьогодні Фондом “Демократичні ініціативи” і Центром “Соціс” (УНІАН: упродовж двох місяців через день проводитиметься опитування громадської думки (Rolling Poll) у рамках екзит-полу).

При цьому 25% виборців з цих 67% вважають, що кампанія проходить нечесно взагалі, коли певним кандидатам чинять перешкоди, а на думку 42% респондентів, кампанія проходить не зовсім чесно, коли певним кандидатам створюють переваги. У тому, що виборча кампанія відбувається чесно і справедливо, впевнені 14% опитаного населення.

Кандидатами, яким чиняться найбільші перешкоди, респонденти називали Віктора ЮЩЕНКА (31%), Петра СИМОНЕНКА (8%), Олександра МОРОЗА (7%).

У те, що вибори пройдуть повністю чесно, без підтасувань, вірять 12% опитаних. 33% виборців вважають, що окремі порушення на виборах будуть, але вони не вплинуть на кінцевий результат. 24% громадян впевнені, що будуть такі значні порушення, які суттєво вплинуть на загальний результат, а 19% вважають, що результати будуть обов’язково підтасовані.

Згідно з опитуванням, понад дві третини громадян України (68%) планують взяти участь у виборах і проголосувати за ідеї та пропозиції кандидатів. Ще 17% - швидше за все, візьмуть участь у голосуванні.

У першому турі президентських виборів 31 жовтня найбільше виборців збираються проголосувати за В.ЮЩЕНКА (30%), другий за кількістю голосів - Віктор ЯНУКОВИЧ (24%). П.СИМОНЕНКА у першому турі готові підтримати 7% виборців, О.МОРОЗА – 6%, Наталію ВІТРЕНКО – 2%. Жоден з решти кандидатів не набирає 1%. 13 кандидатів взагалі не отримали в опитуванні жодного голосу.

Найбільше впевнені у своєму виборі під час першого туру виборці П.СИМОНЕНКА (82%). Серед прибічників В.ЮЩЕНКА впевненість в остаточності вибору становить 75%, В.ЯНУКОВИЧА – 69%, О.МОРОЗА – 66%.

Якщо до другого туру вийдуть В.ЮЩЕНКО і В.ЯНУКОВИЧ, за В.ЮЩЕНКА проголосували б 38% населення, за В.ЯНУКОВИЧА – 34%. Серед тих, хто збирається голосувати за В.ЮЩЕНКА у другому турі, абсолютно впевнені у своєму виборі 77%, серед виборців В.ЯНУКОВИЧА – 68%.

Перший етап опитування проводився 19-26 серпня. В опитуванні взяли участь 2 тис. осіб. Похибка вибірки становить 2,2%.

УНІАН

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG