Доступність посилання

ТОП новини

У День знань на Одещині розігнали пікет.


Петро Каландирець


Одеса, 1 вересня 2004 - Своєрідно в Одеській області відзначили День знань. У селищі міського типу Комінтернівське відділ освіти місцевої адміністрації проводив конференцію освітян району. Місцевий штаб блоку „Наша Україна” заздалегідь повідомив до селищної ради про проведення інформаційного пікету перед Будинком культури, де тривала робота конференції. Влада і правоохоронні органи відреагували на ініціативу опозиції своєрідно.

За два дні до проведення пікету голова Комінтернівської селищної Ради пані Каменовська написала у відповідь на повідомлення лист, у якому в категоричній формі висловила вимогу скасувати пікет. З цього приводу і спеціальне рішення районної ради ухвалили. Згідно з цим рішенням, єдиним місцем, де у Комінтернові дозволено проводити пікети, є територія ринку.


На площі перед Будинком культури учасників інформаційного пікету і працівників районного штабу зустріли працівники міліції. Начальник Комінтернівського райвідділу УМВС, підполковник Кривоносов висловив вимогу розійтися. Мотивував він свої вимоги вищезгаданим рішенням районної Ради.

Керівник районного штабу Віктора Ющенка у Комінтернівському районі Микола Величко зі свого боку заявив, що заборонити проведення пікетування можна лише рішенням суду. Незважаючи на відсутність такого рішення, підполковник Кривоносов наказав працівникам міліції розігнати учасників пікету.

У них відібрали агітаційні матеріали і, заломивши руки, заштовхнули до міліцейських машин. Серед постраждалих був і керівник районного штабу блоку Віктора Ющенка в Комінтернівському районі підприємець Микола Величко.

Пікет був зірваний. Постраждалі склали акт.

На місці події 1-го вересня побував і керівник обласного штабу блоку „Нашої Україна” Володимир Курінний. Він висловив обурення з приводу „відвертого терору з боку адміністрацій і силових структур у сільських районах Одеської області”.


За словами народного депутата України Юрія Кармазина, нині в Одеській області розпочатий тиск на мерів міст, голів сільських і селищних Рад, щоб вони проводили роботу лише на користь чинного прем’єр-міністра, кандидата в Президенти України Віктора Януковича.

Юрій Кармазин: „Я здивований, що зараз фактично у всіх районах області цим займається Служба безпеки України. СБУ більше немає чим займатися? Я не знаю. Але СБУ і міліція тисне на людей, щоб підтримали Віктора Януковича. Керівникам рад погрожують. Це ж треба було додуматися, що СБУ нормально ставиться до людей з судимостями. Що ж це робиться в державі?”

Тим часом, майже 24 тисячі першокласників прийшли на перший для них День знань до шкіл Одеської області. Голова обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький відкрив нову, щойно побудовану школу у райцентрі Роздільна, а Одеська юридична академія відкрила свій новий навчальний корпус.

Навчальний рік розпочався і у вищих школах, зокрема, у Християнському гуманітарному економічному університеті.

Щоправда, і цього року не кращою стала ситуація із забезпеченням україномовними підручниками навчальних закладів Одеси. Саме підручники „Українська мова” і „Українська література”, які отримали, приміром, учні школи №100 міста Одеси, мають найгірший вигляд. Російськомовна література є у набагато кращому стані.
XS
SM
MD
LG