Доступність посилання

ТОП новини

Візит сенатора Річарда Луґара в Україну.


Сергій Кисельов

Київ, 1 вересня 2004 року - "Я вважаю, що майбутнє України зв’язане зі вступом до НАТО, до Європейського Союзу". Про це заявив у середу на прес-конференції у Києві сенатор-республіканець Річард Луґар, який очолює Комітет Сенату США із міжнародних справ. Він зустрівся з українськими високопосадовцями та деякими політиками й обговорив з ними американсько-українські відносини, а також стан справ у самій Україні.

Річард Луґар приїхав до Києва у зв''язку із посиленням у світі загрози біо-тероризму. Як повідомляли раніше, Луґар мав намір закликати Україну підписати двосторонню угоду зі США щодо співпраці по зменшенню біологічної загрози. Ухвалення такої угоди уможливить надання Україні фінансової допомоги для забезпечення контролю над біологічною зброєю. Пан Луґар також збирається запровадити на українських теренах окрему програму посиленого контролю над біологічною та хімічною зброєю. Тому, під час свого перебування у Києві сенатор відвідав дві лабораторії, в яких зберігаються та розробляються небезпечні біологічні речовини.

Однак на прес-конференції про проблему спільної з Україною боротьби з міжнародним біо-тероризмом не йшлося. Як стало відомо з деяких джерел, українська сторона не погоджується обмінюватися із США інформацією про збудників інфекційних захворювань. Зокрема передавати так звані патогени – організми, що викликають деякі інфекційні захворювання.

Річард Луґар повідомив, що зустрічався зі спікером парламенту та з міністром закордонних справ України. А також мав телефонну розмову з Президентом Леонідом Кучмою. І додав:

"Я вважаю, що майбутнє України зв’язане зі вступом до НАТО, до Європейського Союзу, із приєднанням до тієї спільноти держав, що сповідують економічний кодекс, який заохочує іноземні інвестиції. Де іноземні інвестори почуваються стабільно, захищено, де захищаються права інтелектуальної власності. Запорука стабільності України в тому, що це велика країна, і вона може відігравати провідну роль і в Європі, і в Чорноморському реґіоні. Тобто, в тих реґіонах, які в наші дні стоять перед серйозними загрозами".

Сенатор Луґар традиційно нагадав про необхідність проведення в Україні чесних та відкритих виборів. До речі, за словами пана Луґара, Президент України запропонував йому приїхати на вибори спостерігачем.

Тим часом у ході розмови з міністром закордонних справ України мова йшла і про реалізацію двосторонніх домовленостей щодо утилізації твердого ракетного палива на Павлоградському хімічному заводі. На прес-конференції сенатор уточнив, що можливість співпраці продовжує існувати, однак існують розбіжності у поглядах щодо утилізації цього палива. Американська сторона вважає, що запропонований нею спосіб безпечніший, аніж той спосіб ( гідророзмиву ), на застосуванні якого наполягає Україна. На запитання ж про те, чи виділять США гроші, якщо Україна не погодиться на компроміс, Ричард Луґар відповів негативно:

"З моєї точки зору, США не надаватимуть кошти на це, тому що вони б потенційно використовувалися для надзвичайно небезпечного методу, який несе загрозу життю громадянам України. І я, чесно кажучи, під час зустрічі з міністром закордонних справ був навіть здивований, наскільки українська сторона безкомпромісна в бажанні проштовхнути саме цей небезпечний метод гідророзмиву. Але я сподіваюсь, що Україна пристане до думки США про те, як безпечно слід проводити утилізацію твердого палива від ракет СС-24".

Журналісти нагадали Ричардові Луґару, що в очолюваному ним сенатському комітеті з міжнародних справ і досі лежить проект резолюції, у якому голодомор в Україні початку 30-х років минулого століття називається геноцидом. Чому цей проект не розглядається? Американський сенатор пояснив:

"Я можу сказати, що це не єдина резолюція, яка розглядається в комітеті лише як проект. І це просто та резолюція, яка не набирає, очевидно, більшості голосів ні в комітеті, ні в Сенаті. Тому вона й не виносилась на загальне робоче засідання комітету, бо в мене таке передчуття, що вона б не набрала прохідної кількості голосів".

Тим не менше Річард Луґар сказав, що очолюваний ним сенатський комітет можливо ще повернеться до розгляду цього питання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG