Доступність посилання

ТОП новини

Моніторинґовий комітет ПАРЄ знову візьметься за Україну.


Сергій Драчук

Прага, 31 серпня 2004 – Співдоповідачки Парламентської асамблеї Ради Європи в справах України Ганне Северинсен та Ренате Вольвенд після Дніпропетровська побували сьогодні в Донецьку, щоб познайомитися зі становищем у цих реґіонах України напередодні президентських виборів. Рада Європи та її Парламентська асамблея не забуватимуть про Україну й надалі з наближенням виборів, розповіла в інтерв’ю для радіо “Свобода” пані Вольвенд.

Про наслідки нинішньої поїздки співдоповідачок Парламентської асамблеї Ради Європи Ренате Вольвенд багато не говорила:

«Результатів іще немає – ми зібрали багато вражень, ми зустрічалися з недержавними організаціями, з місцевою владою, з представниками виборчих комісій і познайомилися з різними поглядами».

За її словами, вони також підготували перелік із кількох важливих пунктів, які треба виконати, щоб підготувати добрі вибори. Його надішлють як листа чи меморандум до Центральної виборчої комісії, щоб нагадати їй про виявлені недоліки й найважливіші завдання.

Далі Ренате Вольвенд розповіла про свої подальші плани:

«Буде засідання Моніторинґового комітету (Парламентської асамблеї Ради Європи) в середині вересня, і ми плануємо подати там короткий меморандум і обговорити, що далі робити. Гадаю, зараз ми не можемо зробити більше, маємо дочекатися виборів. Рада Європи ще також здійснить передвиборчу місію до Києва наприкінці вересня, і тоді, можливо, вона уточнить із Центральною виборчою комісією, чи були вирішені проблеми на місцях».

Як сказала пані Вольвенд, головна проблема – з приміщеннями для виборчих дільниць, які муситимуть бути більші, щоб умістити численних спостерігачів, а такі приміщення є не скрізь. Коли делегація Ради Європи приїде до Києва наприкінці вересня, це якраз буде останній термін закінчення підготовки до виборів, і вона зможе дізнатися в Центрвиборчкомі про те, як подолані проблеми.

А тим часом у Донецьку Ренате Вольвенд і Ганне Северинсен у розмові з головою обласної державної адміністрації Анатолієм Близнюком переконували його створити толерантні умови для опозиції й для всіх кандидатів на посаду Президента, повідомляє агентство «Інтерфакс–Україна». Одним із прикладів, на думку пані Северинсен, мало б стати відновлення трансляції телевізійного «5 каналу».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG