Доступність посилання

ТОП новини

Преса про вибори й про те, як ще прославити Україну.


Сергій Драчук

Прага, 1 вересня 2004 – За вісім тижнів до українських президентських виборів іноземна преса пише про те, як загострюється становище в Україні. Але не тільки брудними передвиборчими іграми славиться нині Україна.

Про те, якою брудною стає президентська кампанія в Україні, пише сьогодні британський діловий щоденник «Файненшл Таймз». Нині цю кампанію ще загострили арешти прихильників опозиційного кандидата Віктора Ющенка, котрих влада нинішнього Президента Леоніда Кучми звинувачує в організації вибухів на київському ринку. Проурядові засоби інформації сильно зіграли на цьому скандалі: вони показують зразки агітаційних листівок за Ющенка разом із інструкціями для виробництва бомб, горщиками з вибухівкою й неонацистською літературою – усе це, як стверджує міліція, знайшли вдома й на роботі в Ющенкових прихильників. Ющенко ж відповідає звинуваченнями, що то Кучмина адміністрація, відчайдушно хапаючись за владу, організувала грубу провокацію. За словами Ющенка, намагання пов’язати його з вибухами наштовхує на думку, що адміністрація Кучми втратила всі надії виграти вибори чесно. Він попереджає, що прихильники твердої лінії в Кучминій адміністрації можуть використати післявиборчі заворушення, як привід не віддати владу.

Вибухи на ринку, пише «Файненшл Таймз», розпалили суперечку в українських засобах інформації про можливість, що вибори можуть вилитися в громадський протест чи й у «грузинський сценарій». Кучма розмови про такий сценарій відкидає. Але ще минулого тижня, нагадує автор статті, керівники Кучминих правоохоронних органів неодноразово твердили, що опозиційні угруповання вже готують післявиборчі протести.

Опозиція ж заявляє, що вибухи вкладаються в систему залякування опозиції й нападів на неї впродовж десятилітнього правування Кучми. Автор статті нагадує про Олександра Мороза, одного з працівників якого під час президентської кампанії 1999 року затримали й звинуватили в киданні гранат на мітинґу іншого кандидата, і про В’ячеслава Чорновола, який того ж 1999 року загинув у таємничій автоаварії, щойно оголосивши про свою кандидатуру на президентські вибори.

Те, хто стане наступним Президентом України, вважають за вирішальне випробування, чи переможе в країні демократія, а чи авторитаризм, а це в свою чергу може вирішити, чи Україна зближуватиметься з Росією, чи поліпшить зв’язки з Європейським союзом, зазначає «Файненшл Таймз».

Про загострення становища в Україні з наближенням президентських виборів пише сьогодні й російське видання «Трибуна». Але не тільки передвиборчі теми цікавлять пресу. Інша російська газета, «Новиє ізвестія», друкує інтерв’ю з українською співачкою Русланою, яка, серед іншого, розповідає, як готується Україна до конкурсу «Євробачення» наступного року й які її власні плани концертувати в Росії.

Тим часом інтернет-видання «Транзишнз Онлайн», що пише про післякомуністичні країни Середньої й Східної Європи, Балкан і колишнього СРСР, зауважує, що для країн, які потребують піднести свою самоповагу, рідкісною можливістю засвітитися на світовій сцені й відчути національну гордість стали Олімпійські ігри. Наприклад, президент Білорусі Олександр Лукашенко наказав своїм спортовцям завоювати не менш як 25 медалей. Ті з післякомуністичних керівників, хто не певен у своїх здатностях переконувати так, як Лукашенко, помахали перед олімпійцями фінансовими багатствами. Але чи може така держава, як Україна, дозволити собі винагороди в 100 тисяч доларів, запитує видання й нагадує: це вдвічі більше, ніж чотири роки тому, але щось ніхто не помітив, щоб рівень життя в Україні зростав тими самими темпами.

Щоправда, щедрість личить рокові виборів, а цього року голова Українського олімпійського комітету й за збігом обставин одночасно прем’єр-міністр Віктор Янукович змагається за президентство, нагадує видання. Вирушаючи до Атен у супроводі двох сотень найближчих прихильників, Янукович висловив упевненість, що досягнення українських спортовців піднесуть «міжнародний престиж» країни. Хоча, зауважує видання, цього престижу не піднесе той факт, що за поїздку й перебування на круїзному лайнері заплатили спонсори, а це призводить до звинувачень у корупції.

Та врешті є дешевші й, мабуть, дієвіші способи здобути міжнародне визнання. Минулого місяця, пригадує «Транзишнз Онлайн», одна спортсменка з України приєдналася до угорської, латвійської й кількох інших у спеціальному олімпійському виданні журналу “Плейбой”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG