Доступність посилання

ТОП новини

ЄС потрібен Україні не для темпів розвитку, але для зміни правил гри – коментарі заяви Тигипка.


Марія Щур

Прага, 2 вересня 2004 – Україна втратить високі темпи зростання, якщо вступить у Європейський Союз. У зв’язку з цим Україні не потрібно поспішати зі вступом до ЄС. Так висловив думки кандидата у президенти Віктора Януковича голова його передвиборчого штабу Сергій Тигипко. На думку українських експертів, заклик не поспішати в ЄС – не що інше, як спроба м’яко змінити зовнішньополітичний курс України із Заходу на Схід.

У першому передвиборчому виступі на Державному радіо голова штабу Віктора Януковича Сергій Тигипко висловив думку, що хоча європейська інтеграція і залишається важливою для України, все ж із цим не слід поспішати:

«Янукович якраз і заявляє, що не потрібно поспішати із цим вступом...... Якщо, скажімо, Україна вступить через рік у Європейський Союз, вийти на таке економічне зростання, яке ми маємо сьогодні ( 12-13% річних зростання ВВП), то це буде неможливо. Можна буде перевищувати темпи зростання європейської економіки на 2-3%, а там такого зростання близько не буде. 2-3% для Європейського Союзу – це дуже велике зростання. Тобто, ми можемо максимально вийти на 5-6%, це не темпи, які дозволять нам подолати наші проблеми».

Із цією тезою не погоджуються українські аналітики. Валерій Чалий з Центру Разумкова наголошує на тому,що сама влада не зацікавлена у євроінтеграції. За його словами, влада обирає «простий шлях»: об’єднання з Росією, інтеграції на євразійському просторі, консервації екстенсивного шляху розвитку.

Його колега, експерт Міжнародного Інституту порівняльного аналізу Ростислав Павленко називає заяву Сергія Тигипка популістською і такою, що перекручує факти і підмінює поняття:

«Темпи зростання – це річ циклічна. У більшості членів Європейського Союзу зараз якраз етап спаду.Ми бачимо, що темпи зростання дійсно не є високими. Але, по-перше, ці темпи різні у різних країнах ЄС. По-друге, до них приєдналися країни центральної Європи, які також демонстрували в останні роки досить швидкі темпи зростання, і не думаю, щоб приєднання перешкодило цьому темпу. Якщо ми розвиватимемося в напрямку кращих стосунків з ЄС, надання українській економіці більш сприятливого вигляду для зовнішніх інвестицій, це і полегшить вступ до ЄС, але найголовніше дасть підстави для подальшого розвитку і стабільного розвитку без загрози раптового скочування у рецесію».

Головним у приєднанні до ЄС український експерт називає зміну правил гри, за якими нині живе Україна, на ті, згідно з якими живуть у Західній Європі.

«Наближення до Європейського Союзу із прагненням його членства означає приєднання до цілої низки конкретних угод, конкретних зобов’язань, які сприятимуть оздоровленню української економіки, сприятимуть більшій прозорості економічних відносин в країні, а отже, сприятимуть притоку іноземних інвестицій», - підсумовує експерт Міжнародного інституту порівняльного аналізу Ростислав Павленко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG