Доступність посилання

ТОП новини

Найкраще видавництво України представить на конкурсі форуму книговидавців лише одну книгу.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 2 вересня 2004 - Івано-франківське видавництво сучасної української літератури “Лілея-НВ” – один із найвідоміших книжкових брендів у державі. На минулорічному форумі книговидавців у Львові це видавництво було визнане найкращим у країні. Воно випускає у світ виключно україномовну книжкову продукцію. Цього року “Лілея-НВ” представить у конкурсній програмі форуму лише одну книгу. В чому ж причина такої незначної активності?

Книговидавці на Прикарпатті заявляють, що за час, який минув з моменту скасування Верховною Радою пільг на податок на додану вартість щодо українських книг, вони втратили 50% ринку збуту. І це при тому, що україномовна література в державі на книжковому ринку дотепер займає лише 5 % від загальної кількості. Після відновлення пільг на ПДВ для україномовної книжкової продукції ситуація не стала кращою.

Особливо болючих втрат зазнали видавництва, які випускали виключно україномовну продукцію на зразок івано-франківського видавництва сучасної української літератури “Лілея-НВ”. Від часу скасування минулого року Верховною Радою пільг на податок на додану вартість щодо українських книг видавництво “Лілея-НВ” втратило понад 40% ринку збуту. Внаслідок фінансової кризи, яка настала після цієї постанови, “Лілея-НВ” упродовж цього року видала лише дві книги.

Ситуацію коментує директор видавництва “Лілея-НВ” Василь Іваночко: “Зразу сказати, що скасували ПДВ і у видавництві щось змінилося, мені було б важко. Єдине, що замовили в нас трохи книг кияни. Оскільки Київ – це серйозний ринок збуту, то я сподіваюся, що ближчим часом зміни все-таки настануть. Але я кажу: мені, щоб утратити ринок, достатньо було невеличкого моменту, а щоб його відвоювати назад, необхідно декілька років”.

Як результат – на цьогорічний вересневий форум книговидавців у Львові “Лілея-НВ” представить у конкурсній програмі лише одну книгу – збірку поезій Петра Мідянки. Більше у видавництві фізично не встигли підготувати. Що ж до відновлення пільг на видання українських книг, то думка директора “Лілеї-НВ” Василя Іваночка є доволі скептичною: “Про скасування пільг можу сказати, що ми лише мріяли про пільги. Їх фактично не було. Але й що було, і те забрали. Без сумніву, що це злочин. Це навіть не піддається дискусії. Я вже давно казав про керівництво держави, яке живе на чемоданах і зовсім не думає про завтрашній день”.

“Лілея-НВ” поступово відновлює свою роботу після ударів, завданих видавництву української книги українським урядом. На форумі, але вже поза конкурсною програмою (оскільки книги не вдалося вчасно підготувати), будуть представлені нові видання “Лілеї-НВ”. Серед них, зокрема, збірка найновіших поезій письменника Юрія Андруховича.

“Лілея-НВ” обіцяє приємно здивувати шанувальників сучасної української літератури. Не лише зараз, але і в майбутньому, звичайно ж, за умови, якщо проти українських видавництв не боротимуться вітчизняні чиновники.
XS
SM
MD
LG