Доступність посилання

ТОП новини

Польща розчарована реверсом нафтогону “Одеса-Броди”, але хоче разом з Україною проводити чемпіонат з футболу.


Тарас Марусик

Київ, 1 вересня 2004– У Польщі економічні кола розчаровані реверсом нафтогону “Одеса-Броди”. Про це заявив журналістам у Києві посол Польщі в Україні Марек Зюлковський. Справа в тому, що влітку Україна підписала договір на транзит російської нафти з російсько-британською компанією ТНК-BP, хоча взимку український уряд заявляв, що транспортуватиме каспійські енергоносії. Була і домовленість з цього приводу з Польщею.

Посол висловив побажання, щоб питання нафтопроводу “Одеса – Броди” було постійним предметом консультацій. Марек Зюлковський наголосив також, що Польща зацікавлена у прямому використанні цього нафтогону.

Відповідаючи на запитання про вплив розширення Євросоюзу на стосунки України з цією євроструктурою, посол зазначив: “Нам здавалося раніше (до нашого вступу в ЄС), що розширення ЄС є шансом для України”.

Тому він висловив здивування новим явищем, яким для Польщі є український скептицизм.

“Коли європейський горизонт наблизився, - сказав посол, - багато українських коментаторів кажуть, що він віддалився”.

Журналісти поцікавилися також перспективами виведення чи скорочення польського військового контингенту з Іраку.

Марек Зюлковський: “Мова йде про скорочення контингенту польських військ після 30 січня наступного року, після парламентських виборів в Іраку, не раніше. До кінця 2004 року не буде проведено ніякого скорочення польського контингенту в Іраку”.

А ось як прокоментував посол Польщі заяву кандидата на посаду Президента України, лідера Комуністичної партії Петра Симоненка про підготовку бойовиків на території Польщі: “Навіть обурення не вистачає сказати, що це чиста фантастична література. Коментарів і тлумачень тут не потрібно. Чому і як, всяких приводів пан Симоненко не назвав. Це уже питання дійсно вашої виборчої кампанії чи політичної культури”.

Відповідаючи на прохання кореспондента радіо “Свобода” підтвердити інформацію української сторони про участь двох країн у тендері на проведення чемпіонату Європи з футболу в 2012 році, посол сказав: “Три дні тому представник-посол у раді пан Яцек Ключковський, голова бюро радників прем’єр-міністра Марка Белька, зустрічався з Григорієм Суркісом з цього питання. Також зустрічався з заступником прем’єр-міністра Табачником, заступником міністра спорту з цього питання, і польський уряд вирішив підтримати цю ідею”.

Тендер має відбутися в 2007 році. Кожна країна повинна підготувати по 4-5 стадіонів, які б відповідали вимогам УЄФА, а також відповідну інфраструктуру. З цього погляду, зазначив Марек Зюлковський, Польща є привабливим партнером, оскільки Євросоюз виділив їй на 2004-2006 роки 13-14 мільярдів доларів для модернізації інфраструктури та сфери обслуговування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG