Доступність посилання

ТОП новини

Виступ президента Буша в Нью-Йорку.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 3 вересня 2004 - Зараз, коли ви слухаєте наше радіо, у Києві ранній ранок, а в нас у Нью-Йорку пізній вечір. У палаці спорту Медісон Сквер Гарден виступом президента Джорджа Буша щойно завершився з”їзд Республіканської партії. З”їзд номінував Джорджа Буша кандидатом на наступне чотириріччя у Білому домі. Він цю номінацію прийняв, виголосивши промову.

Наскрізною і ключовою темою промови президента була національна безпека, тема загрози тероризму, війни з тероризмом, необхідності перемоги у війні з тероризмом. Всі інші теми відійшли на другий план. Наприклад, темою третього дня з”їзду було піднесення економіки країни, але головний промовець сенатор Зелл Міллер більшу частину виступу присвятив не економіці, а критиці Джона Керрі, кандидата демократів, за нерішучість і двоїстість позицій, коли йдеться про національну безпеку. Керрі голосував за повалення іракського режиму, але проти фінансування операцій збройних сил в Іраку і Афганістані. Хіба може бути головнокомандувачем така людина, риторично запитав сенатор Міллер, і всі п”ять тисяч делегатів з”їзду разом вигукнули “бу-у-у” на знак невдоволення.

Але для президента Буша критика опонента не була головним пунктом. Він накреслив позитивну програму дій на наступних чотири роки. Він планує впритул зайнятися реформою соціального забезпечення пенсіонерів і родин з низькими заробітками, охороною здоров”я прошарків населення, досі не охоплених медичним страхуванням, скороченням дефіциту платіжного балансу і ( кредо республіканців ) обстоювати скорочення податків. Буш виступає проти збільшення ролі уряду в житті суспільства.

“Уряд, -сказав президент, - мусить допомагати поліпшувати життя людей, а не керувати їхнім життям”.

Але темою номер один його промови була національна безпека США. Буш нагадав делегатам з”їзду, що він переніс війну з тероризмом на територію ворога, нагадав про свої досягнення як рішучого лідера: звільнення Афганістану з-під режиму талібів, повалення Саддама Гусейна і звільнення Іраку, потужні удари, завдані терористам.

“Ми у стані війни, -сказав Буш, - і не відступимо, поки не переможемо ворога – міжнародний тероризм”.

“Люди дивитимуться на відродженний (після ісламських терактів) Нью-Йорк і скажуть : отут впали хмарочоси. Отут піднялася країна”.

Цією промовою президент Буш розпочав свою передвиборчу кампанію.
XS
SM
MD
LG