Доступність посилання

ТОП новини

Католицька церква Каліфорнії та проблема розбещення малолітніх


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 6 вересня 2004 року - Католицьке архиєпископство Лос-Анджелеса, штат Каліфорнія, погодилося виплатити понад півтора мільярда доларів відшкодування жертвам священиків-педофілів, які сексуально розбещували малолітніх у церковних парафіях міста. Ця сума перевищує всі інші домовленості у подібних випадках у Сполучених Штатах і поглиблює кризу католицької церкви Америки.

Безприкладно високу суму відшкодування, на яку погодилася католицька церква, буде виплачено жертвам, які мешкають у найчисленнішій католицькій єпархії Сполучених Штатів. Вимога була така, щоб церква виплатила понад 3 мільйони доларів на кожного, хто став жертвою священиків-педофілів у межах Лос-Анджелеса і сусідньої з ним парафії Орандж Каунті. У Лос-Анджелесі мешкає близько 500 таких жертв, а в Орандж Каунті – ще 63.

Реймонд Баучер, провідний адвокат потерпілих, повідомив у заяві для преси, що суму відшкодування запропонував католицькому архієпископству сам суддя у перебігу таємних дводенних переговорів, коли дізнався, що церква завчасно застрахувалася на 10 мільярдів доларів на випадок подібних судових позовів. Принаймні 20 страхових компаній взяли участь у переговорах. Більшість позовів було вирішено консолідувати в один, який охоплює всі випадки розбещення малолітніх священиками, починаючи від 1950-х років.

Адвокат архиєпископства заявив в інтерв”ю газеті “The Los Angeles Times”, що сума відшкодування ( 3,1 мільйона доларів кожному з потерпілих ) на його думку занадто висока.

Для порівняння: торік католицьке архієпископство Бостона, штат Масачузетс на східному узбережжі Сполучених Штатів, погодилося виплатити 85 мільйонів доларів жертвам священиків-педофілів. Усього було 544 жертви – люди зі скаліченими долями та зламаною психікою. Вони отримали по 156 тисяч доларів відшкодування. Величезна різниця у сумах пояснюється тим, що у штаті Масачузетс закон обмежує компенсацію, коли йдеться про позови проти доброчинних організацій, а церква належить саме до таких. У Каліфорнії подібних обмежень закон не передбачає.

Скандал з католицькими священиками-педофілами спалахнув у багатьох єпархіях Сполучених Штатів два роки тому, коли виявилося, що сексуальне розбещення малолітніх не було аж такою таємницею, що церковні ієрархи знали про те, що коїлося за вівтарями, але свідомо покривали пастирів-злочинців, тишком-нишком перекидаючи їх до інших парафій. Відтак католицька церква в Америці переживає найглибшу за все своє існування моральну і фінансову кризу. Цими днями папа римський Іван-Павло Другий прийняв групу американских єпископів і закликав їх зробити все, аби уникнути повторення скандалів із сексуальним розбещенням священиками малолітніх.
XS
SM
MD
LG