Доступність посилання

ТОП новини

Україна запрошує представників ЄС приїхати в дельту Дунаю, а Румунія зрозуміла, чому українську позицію підтримала Росія


Сергій Драчук, Славко Волинський

Прага-Брюссель, 3 вересня 2004 – Пристрасті навколо українського судноплавного каналу в гирлі Дунаю й останніми днями не вщухали.

Президент Румунії Йон Ілієску заявив, що Україна, можливо, дійсно має причину збудувати цей канал. Але, наголосив він, таке будівництво не можна здійснювати без згоди партнера. За його словами, йдеться про елементарну повагу до певних правил співпраці між двома сусідами. Навіть якщо Україна має повне виправдання для свого каналу, Румунія все одно має отримати ті дослідження, погодитися з ними й перевірити їх власними аналізами, заявив румунський президент.

Україна раніше стверджувала, що подала Румунії свої висновки, що будівництво каналу крізь заповідник у дунайських плавнях не зашкодить довкіллю. Саме через можливі екологічні наслідки проти каналу протестують Румунія, а також Європейський союз і Сполучені Штати Америки, не кажучи про неурядових захисників природи.

Підтримала Україну наразі тільки Росія вустами свого посла в Києві Віктора Черномирдіна. Коментуючи його слова, Ілієску зауважив: ніхто не має рації, коли підтримує порушення правил поведінки. Солідарність між Україною й Росією природна, вважає президент Румунії. Але, додав він, раніше співпраця між його країною й Росією була краща.

Попереднього дня на заяву Віктора Черномирдіна значно різкіше зреаґував у Бухаресті міністр закордонних справ Румунії Мірча Джоане. За його словами, Румунію вразила ця заява, яка так різниться з «твердою позицією Румунії, що її підтримує європейська і євроатлантична спільнота» (к. ц.)

Чільний румунський дипломат звинуватив Україну в «геостратегічних амбіціях мати власний канал, що непідконтрольний євроатлантичній спільноті» (к. ц.) Міністр також порадив російському послові братися за взаємини Росії з Україною, а не України з Румунією. Джоане наголосив, що Румунія ніколи не припинить боротися проти цього українського проєкту.

І з закликом допомогти зупинити будівництво українського каналу верхня палата румунського парламенту, Сенат, звернулася у четвер вже не тільки до Європейського союзу, а й до союзу НАТО.

Україна ж у відповідь говорить, що виступає проти подвійних стандартів у політиці. Свій канал вона називає важливим економічним проектом. Перший заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олександр Моцик назвав реакцію Румунії на «поновлення судноплавства» українським каналом «надмірною» й «неадекватною».

А в п`ятницю Олександр Моцик прилетів до Брюсселя, щоб обговорити конфлікт з Європейською Комісією.

Український дипломат розповів кореспондентові Радіо Свобода в Брюсселі про результати цих консультацій.

Олександр Моцик

Я сьогодні мав зустріч з генеральним директором, пані Катериною Дей з метою пояснити той стан реалізації проекту, який на сьогодні є, і з метою, засвідчити, що Україна робить все можливе, щоб навколишньому середовищу не було завдано жодної шкоди.

Румунія задала, очевидно, ряд питань Європейській комісії. На жаль, ми не отримали цих питань на двосторонньому рівні. Тобто, крім загальних зауважень про те, що Україна робить щось не зовсім добре. Але, оскільки ми отримали запитання від Європейської комісії, то ми відповіли на ті запитання, які вона нам поставила.

Ми домовилися далі активно співпрацювати. Ми ще раз підтвердили запрошення пані Катерині Дей відвідати територію Дунайського біосферного заповідника і цей водний шлях гирла Бистре з тим, щоб пересвідчитися на місці, що Україна робить все необхідне з тим, щоб зберегти навколишнє середовище.

Ми з цією метою запросили для робіт німецьку фірму, знаючи високі стандарти, які є в Німеччині. Ця фірма використовує високі технології, які дружні до природи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG