Доступність посилання

ТОП новини

Порушення прав журналістів в Одесі - на прикладі справи Олександра Орлова.


Петро Каландирець

Алла Користовська - Президент благодійного правозахисного фонду "Рутенія" в Одесі
Одеса, 6 вересня 2004 року – Порушення прав людини стали сумною реальністю Одеси. Про це свідчать скарги і відомості про порушення прав людини, які щодня надходять до благодійного правозахисного фонду „Рутенія”.

Голова Фонду Алла Користовська висловила занепокоєння і з приводу тривалого розгляду в Одеському апеляційному суді справи одеського кореспондента всеукраїнського тижневика „Український Південь” Олександра Орлова.

Президент благодійного правозахисного фонду „Рутенія” Алла Користовська переконана, що „у 2000 році працівники одеської міліції сфабрикували кримінальну справу проти журналіста Олександра Орлова, який є і акредитованим в Україні представником фонду „Рутенія”. Саме у приміщенні міліції під час затримання йому підклали наркотики...

Один з учасників згаданих подій працівник міліції п. Петренко у 2003 році був заарештований за справою „перевертнів з МВС України”.


Олександр Орлов - одеський кореспондент всеукраїнського тижневика "Український Південь"
Тим часом, ще минулого року суддя Ярослав Бабчук виправдав Олександра Орлова. Але вже колишній прокурор Одеси Мєдєнцев подав апеляційну скаргу на згадане рішення.

Як наслідок, у Одеському апеляційному суді з”являється справа про скасування виправдання. „При цьому фальсифікуються дати, підміняється прокурор міської прокуратури іншим , обласним, який виконує замовлення влади. Все робиться без відома адвокатів журналіста Олександра Орлова. Понад рік апеляційна скарга є на розгляді у Верховному суді,” – заявила Алла Користовська.

Президент благодійного правозахисного Фонду „Рутенія” назвала згадану апеляцію такою, що „була зроблена на замовлення влади, для дискримінації і переслідування журналіста Олександра Орлова”.

Тиск на кореспондента всеукраїнського тижневика „Український Південь” триває вже четвертий рік.

Справу Орлова подали на перегляд судді Олексію Каплі. На цьому процесуальні дії і завершилися.

В Україні не відповіли за скоєне і ті ,хто оголошував Олександра Орлова персоною „нон грата” в Україні. На думку п.Орлова, головною причиною стало зацікавлення журналіста тижневика „Український Південь” і громадянина Польщі до справи щодо незаконної контрабанди української зброї, яка тривалий час розглядалася у трибуналі італійського міста Турина, його численні публікації на цю тему.

На жаль, неодноразові спроби дізнатись про точку зору щодо справи Олександра Орлова у правоохоронних органів Одеси виявилися безрезультатними. Гільдія власних кореспондентів у Одесі висловила стурбованість з приводу переслідування працівників ЗМІ, які посилилися особливо напередодні виборів Президента України. У голови гільдії В’ячеслава Воронкова повідомлення про утиски журналістів викликають занепокоєння.

В’ячеслав Воронков: "Влада не впевнена у бажаних для неї результатах голосування на виборах Президента України. Ми станемо свідками появи політичної цензури у певній новій формі. Буде народжене своєрідне українське „ноу хау”.
XS
SM
MD
LG