Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ посилає в Україну понад 650 спостерігачів, але це мало для опозиції.


Віктор Міняйло

Київ, 6 вересня 2004 року - Незважаючи на заклики опозиції, ОБСЄ не збільшуватиме кількість своїх спостерігачів на президентських виборах в Україні. Про це на прес-конференції у Києві дав знати голова місії спостереження за виборами посол Герт Аренс. Водночас, за його словами, місія ОБСЄ в Україні буде однією з найбільших в історії цієї міжнародної організації.

Ми розглядаємо вибори, як процес, а не одноразову акцію, заявив журналістам голова місії ОБСЄ із спостереження за президентськими виборами Герт Аренс. Вже в Україні за цим процесом спостерігають 12 експертів, 45 приїдуть до найбільших українських міст наступного тижня, а напередодні виборів до них приєднається ще 600.

“Таким чином ця місія буде однією з найбільших, які ОБСЄ розміщувала в регіонах”, - наголосив Герт Аренс.

Однак представники української опозиції вважають, що спостерігачів все ж замало. Так, на думку представника “Нашої України” колишнього міністра закордонних справ України Бориса Тарасюка, їх мало б бути у кілька разів більше. Про це раніше Тарасюк заявив радіо “Свобода”:

"Давайте займемося такою найпростішою арифметикою. Населення і територія Грузії, умовно кажучи, приблизно в 10 разів менша, ніж територія України. Отже, якщо, скажімо, брати кількість спостерігачів до Грузії, що направила ОБСЄ, - 250, то для України ця цифра має бути щонайменше 2500".

На запитання про реакцію ОБСЄ на зауваження опозиції Герт Аренс відповів:

“Ми надсилаємо таку кількість, яка відповідає нормам ОБСЄ, тобто , це наша гранична норма, яку ми можемо прислати. Ми досвідчена організація і з такою кількість і якістю експертів ми можемо організувати ефективне спостереження”.

А дивитимуться експерти ОБСЄ, зокрема, на законодавчу базу в Україні, на роль урядових структур у виборчому процесі, як представлені кандидати в ЗМІ, на їхню можливість вільно пересуватися і проводити виборчу кампанію. І, звичайно, на підрахунок голосів і оголошення результатів виборів.

Наступного дня після проведення виборів місія ОБСЄ опублікує попередні результати та підсумки. Повний звіт буде оприлюднять приблизно через 6 тижнів після завершення виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG