Доступність посилання

ТОП новини

Бельгійський суд залишив під арештом "Руслан".


Славко Волинський


Брюссель, 7 вересня 2004 - Доля українського літака ” Руслан ”, який затримали на брюссельському військовому летовищі ”Абелаг” двадцятого серпня, все ще лишається до кінця не вирішеною. Хоча брюссельський суд розглянув цю справу, конфлікт між науково-технічним комплексом ім. Антонова та кіпрською компанією ”ТМР енерджі лімітид” триває.

Відразу зазначу, що попередньо запланованого на нинішній вівторок засідання суду не відбулось. Суд самостійно без участі сторін конфлікту ухвалив своє рішення. ”Рішення без рішення” – так назвали українські дипломати висновки брюссельського суду щодо затримання в Бельгії українського транспортного літака ”Руслан”.

Кілька слів про передісторію цього інциденту. 18-го серпня ”Руслан” приземлився на бельгійському військовому летовищі ”Абелаґ”, щоб завантажитись військовою амуніцією НАТО і далі переправити цей вантаж до Афганістану. Але через два дні бельгійський судовиконавець Бернард Бейге представив командирові екіпажу ордер на арешт авіалайнера. Підставою для таких дій було рішення стокгольмського арбітражного суду від червня двохтисячного року. На думку адвоката Гі Хойге, який захищав інтереси українського літака, справа доволі непроста. По суті , кіпрська компанія “TMR energу ltd.” основні претензії висуває Фондові держмайна України. На сьогоднішній день він заборгував кіпрській компанії, враховуючи проценти, понад 60 мільйонів доларів. Фонд, зі свого боку, не визнає цього боргу.

Здавалося б, при чому тут літаки “Руслани”? Однак в рішенні суду мовиться, що комплекс ім. Антонова є державною власністю України – це й стало підставою для кіпрської фірми, як зазначено в розділі ”аргументи” рішення суду, вимагати від бельгійської влади арешту українського авіалайнера.

Щоб звільнити свій літак, АНТК імені Антонова звернувся в брюссельський суд. Після двох засідань суд вирішив, що літак затримано на законних підставах, а друге , суд не має компетенції розв’язувати господарські суперечки. Таким чином справа знову повертається в Міжнародний арбітражний суд.

В документах рішення суду є ще цікаві деталі. Оскільки ініціатором затримання українського літака на території Бельгії була кіпрська компанія , то вона зобов’язана щоденно сплачувати бельгійському летовищу за паркування українського авіасудна 50 тис.доларів. Але якщо кіпріоти виграють суд, вважають тутешні юристи, то виплату коштів за стоянку українського літака в Бельгії, ”ТМР енерджі лімітид” може переадресувати Україні. Як довго український “Руслан” ще простоїть у Бельгії, поки що невідомо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG