Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія хоче домовитися про співпрацю з Україною в супутниковій навігації.


Сергій Драчук

Прага, 7 вересня 2004 – Європейська комісія оголосила сьогодні, що збирається розпочати переговори з Україною про співпрацю з нею в створенні нової всесвітньої системи супутникової навігації «Ґалілео», над якою працює нині Європейський союз.

Єврокомісія подала свою пропозицію піти на переговори з Україною до Ради Євросоюзу 2 вересня і сподівається, що зможе почати їх уже наприкінці вересня, як тільки Рада ЄС це схвалить.

Україна вже офіційно висловила своє бажання домовитися про співпрацю в проекті «Ґалілео» після спільної з ЄС заяви про це в жовтні 2003 року і ще кількох зустрічей.

Україна є однією з восьми країн світу, що належать до космічної спільноти і мають значну технологічну базу й досвід участі в космічних програмах, а також важливі досягнення в галузі супутникової навігації; українська космічна промисловість належить до провідних у світі в розробці й виробництві ракет-носіїв і складових систем супутникової навігації, наголошено в заяві Європейської комісії.

Серед питань співпраці, котрі Єврокомісія збирається обговорити з Україною, є також науково-дослідна діяльність, а ще фінансові інвестиції в проект «Ґалілео».

Система всесвітньої супутникової навігації «Ґалілео» має стати такою собі європейською відповіддю на американську “Global Positioning System”, відому за скороченням «Джі-Пі-еС» (GPS). Крім того, «Джі-Пі-еС», хоч і загальнодоступна, належить військовому відомству; «Ґалілео» буде в цивільних руках. У червні цього року ЄС уклав зі США угоду про сполучність і взаємодію обох систем. Іще одна наявна нині альтернатива, російська система «Ґлонасс», теж у першу чергу військового призначення.

Наразі ЄС уже домовився з Китаєм та Ізраїлем про таку співпрацю, яку пропонує й Україні. На черзі розмови з Індією, Росією, Бразилією, Південною Кореєю, Мексикою й Австралією, мовиться в повідомленні Єврокомісії.

Система «Ґалілео», що мала б повністю запрацювати до 2008 року, як очікують, лише в Європі створить понад 150 тисяч висококваліфікованих робочих місць, а її використання в усьому світі даватиме більш як по 250 мільярдів євр щороку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG