Доступність посилання

ТОП новини

Литва запропонувала російським дітям, котрі пережили драму заручників у Беслані, місячну реабілітацію в санаторії; водночас глава Сейму вважає, що Росії слід переглянути власну політику в національному питанні.


Альгімантас Літвінас

Вільнюс, 9 вересня 2004 — Якщо Росія прийняла б пропозицію Литви реабілітувати у литовських санаторіях дітей – учасників драми заручників у Беслані, дитячий реабілітаційний санаторій у Паланзі на балтійському узбережжі прийняв би майже на місяць 100 дітей.

Водночас глава литовського парламенту Артура Паулаускас вважає, що Росії слід переглянути власну політику в національному питанні.

Якщо допомогу Литви російські політики вважатимуть потрібною, то, ймовірно, ще цього тижня буде відомо, скільки російських дітей разом зі своїми близькими зможуть відпочити на балтійському узбережжі.

Щоправда, за словами речника міністерства охорони здоров''я Гітани Лятукєне, часто в подібних ситуаціях Росія буває гордовитою і не приймає запропонованої допомоги. Проблеми можуть також виникнути через формальності, бо довелося б зробити візи, щоб постраждалі прибули до Литви легально.

Тим часом спікер Сейму Артурас Паулаускас заявив учора, що Росії слід переглянути власну політику в національному питанні:

“Треба завжди дивитися на причини, чому виникає тероризм, які мотиви їх стимулюють. Не хочу сказати, що ми могли б знайти пояснення таких нелюдських дій, вбивства дітей. Тут не може бути жодної спроби виправдання. Одначе якщо відмежуватися від цього, Росії потрібно було б переглянути власну політику в національному питанні ”.

За словами глави литовського парламенту, одне лиш посилювання правоохоронних інституцій або інші репресивні заходи проблеми не вирішать. Мовляв, часто повторювана фраза, що політика є мистецтвом угод, залишається актуальною щодня.
XS
SM
MD
LG