Доступність посилання

ТОП новини

Мiнiстр освiти Сербiї Лiляна Чолич розпорядилася зняти зі шкільної програми у восьмому класi початкової школи тему щодо теорiї еволюцiйного розвитку Дарвіна, називаючи її догмою. Та після протестiв наукових і освiтнiх кiл вона була змушена скасувати своє рішення.


Михайло Рамач

Белград, 9 вересня 2004 – У міністерському розпорядженні було зазначено, що теорiю Дарвiна можливо викладати лише тодi, коли учнiв одночасно ознайомлюватимуть iз теологічним вченням, за яким людину i всесвiт створив Бог. Панi мiнiстр в одному iнтерв’ю додатково пояснила, що чотирнадцятилiтнi дiти неспроможнi правильно зрозумiти вчення про еволюцiйний розвиток органiчного свiту.

Таке розпорядження викликало бурхливу реакцію. Никола Туцич, професор еволюцiї на Бiологiчному факультетi в Белградi, каже, що йдеться про наукову теорiю, а не про догму. Вiн додає, що мiнiстерське рiшення можуть вiтати лише фундаменталiсти рiзних конфесiй. Бiльшiсть експертiв висловили подив i протести. А журналiсти почали кепкувати з такого рішення.

Колишнiй мiнiстр освiти Ґашо Кнежевич заявив, що шкiльнi плани й програми можна мiняти лише на пiдставi рекомендацiї двох фахових комiсiй, яку має затвердити Вiче з питань освiти. Та влада свого часу розпустила згадане Вiче, а нових членiв досi не призначила.

Адмiнiстрацiя прем’єра Воїслава Коштуницi вiдмовилася коментувати «антидарвiнське» розпорядження. Це послужило знаком, що влада не пiдтримує мiнiстра освіти. А мiнiстр з питань науки Александар Попович нагадав, що початковi знання щодо теорiї Дарвiна дiти здобувають ще в шостому класi. Вiдтак Мiнiстерство освiти повiдомило, що вчителi можуть викладати усi лекцiї, якi є в пiдручнику. Отож, вiд їхньої доброї волi залежить чи говоритимуть учням про теорiю Чарльза Дарвiна.

А щодо церковного вчення, в школах ще два роки тому запровадили факультативне, тобто добровiльне навчання релiгiї. В ньому бере участь приблизно третина учнiв. Преса неодноразово зазначала, що уроки вчителiв i священикiв часто суперечать однi одним. Втручання панi мiнiстра в цю делiкатну справу завершилося невдачею.
XS
SM
MD
LG