Доступність посилання

ТОП новини

Ватажка угорських піонерів звинувачують у розбазарюванні державного майна.


Василь Плоскіна

Угорщина, 9 вересня 2004 – Про справи піонерської організації Угорщини знову заговорили на повний голос, щоправда, передусім у Будайському окружному суді. Представники молодіжного консервативного руху “ФІДЕЛІТАС” звинувачують головного піонервожатого Угорщини Петера Раца в розбазарюванні державного майна.

Посада голови піонерської організації Угорщини Петера Раца (виявляється, таке об’єднання все ще існує тут) здебільшого викликає в дорослих угорців посмішку. У декого трохи глузливу, в інших, можливо, ностальгічну, адже в Угорщині чимало громадян середнього віку носили в дитинстві піонерські галстуки і хором вигукували лозунги, котрі подобалися комуністам. Інших партій до 1989 року в Угорщині просто не було. А зараз партій багато, і вони сповідують різні ідеологічні цінності.

Спочатку угорські партії мало цікавились справами піонерської дружини Петера Раца, аж поки він не взяв участі в одній торговій угоді. У березні 1999 року Рац, як юридична особа, продав за дуже низьку ціну одну з піонерських будівель. Молодіжний осередок “ФІДЕЛІТАС” подав у 2002 році позов до суду на Петера Раца. На думку молодих консерваторів, головний піонервожатий Угорщини занизив ціну більше, ніж у 6 разів.

Користуючись підтримкою правлячого в ті роки Союзу молодих демократів (ФІДЕС), тодішній голова “ФІДЕЛІТАСу” Антал Роґан і чиновники з міністерства спорту звинуватили Петера Раца в розбазарюванні державного майна. Цивільну справу взявся розглянути столичний суд, але вона затягнулася на 2,5 роки. Влада за цей час перейшла до рук ліво-ліберальної коаліції, і шанси виграти діло в суді в консерватора Роґана явно зменшились. Тим не менше в суді першої інстанції визнали недійсною оборудку Петера Раца, але він не погодився з судовою постановою.

А днями в Будайському окружному суді торгову угоду майже 3-річної давності розглядали вже в площині кримінального кодексу. Але голова піонерської організації заявив, що не скоїв жодного криміналу і вважає себе невинним.
XS
SM
MD
LG