Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-мiнiстр Сербiї Воїслав Коштуниця виступив проти, так би мовити «iнтернацiоналiзацiї» справи угорської меншини, якої вимагає офiцiйний Будапешт


Михайло Рамач

Белград, 10 вересня 2004 – Пiд час вiзиту до Автономного краю Воєводини голова сербського уряду заявив, що його влада спроможна врегулювати мiжетнiчнi вiдносини мiж сербами та нацiональними меншинами.

Рада мiнiстрiв Європейського союзу на вимогу уряду Угорщини в понедiлок має обговорити становище угорської нацiональної меншини в Сербiї. Будапешт вимагає, щоб у зв’язку з цим вiдповiдну резолюцiю ухвалив i Європейський парламент. А офiцiйний Белград вважає, що немає причин для iнтернацiоналiзацiї цiєї справи.

Прем’єр Воїслав Коштуниця перебував в Автономному краї Воєводині, що на пiвночi Сербiї, де останнiм часом сталася низка інцидентів на мiжетнiчному ґрунті. У двомільйонній Воєводинi меншини становлять одну третину населення. Угорцiв є триста тисяч. Лiдери угорських партiй стверджують, що жертвами iнцидентiв є нацiональнi меншини, в першу чергу угорцi.

На думку Коштуницi, окремi мiжетнiчнi iнциденти не слiд перебiльшувати і говорити про них, як про загальне явище. Вiн наголосив, що уряд Сербiї вживає заходiв для збереження традицiйно добрих стосунків мiж сербами та угорською меншиною. Кабiнет мiнiстрiв найближчим часом сформує окрему раду, в якій будуть представники нацiональних меншин, заявив Коштуниця.

Сербський прем’єр заявив, що до iнцидентiв були причетнi члени як сербської, так i угорської громад. Пiд час вiзиту до Воєводини Коштуниця зустрiвся з представниками органiв мiсцевого самоврядування та з угорськими церковними iєрархами. З керiвниками крайових органiв влади та з лiдерами партiй угорської меншини вiн не зустрiчався.

Мiжетнiчнi iнциденти ( а йдеться переважно про побиття пiдлiткiв, руйнування хрестiв на цвинтарях та малювання на будинках графіті, в яких містяться погрози нацменшинам ) у четвер обговорили два комiтети сербського парламенту в справах безпеки та нацiональних меншин.

Белградська преса цього ж дня оприлюднила результати опитування громадської думки, згiдно з яким мiжетнiчнi вiдносини в Сербiї упродовж останнiх кiлькох рокiв драматично погiршилися. За даними опитування, лише 2% сербiв вважають, що угорськiй меншинi належать певнi права. А одна третина сербiв упевнена, що національні меншини становлять загрозу для Сербiї.
XS
SM
MD
LG