Доступність посилання

ТОП новини

Під Лейпцігом запрацювала найбільша в світі фотовольтажна електростанція.


Надія Кандиба

Німеччина, 9 вересня 2004 - У той час, як експерти констатують нове зростання інтересу в світі до розвитку атомної енергетики, Німеччина продовжує робити ставку на альтернативні джерела енергії. Поблизу Лейпціга запрацювала найбільша в світі електростанція, що перетворює сонячну енергію в електричну.

Потужність нової фотовольтажної електростанції сягає п”яти мегаватт. Цього достатньо для забезпечення електроенерегією близько 2000 домашніх господарств. Таким чином ця установка, яка належить німецькій фірмі Geosol, поки що залишається найпотужнішою в світі. До речі, нову фотовальтажну електростанцію споруджено на території колишнього смітника промислових відходів, який належав одному зі східнонімецьких вугільновидобувних комбінатів. В районі Лейпціга за часів НДР інтенсивно видобували буре вугілля. Керівник компанії Geosol Ґеро Гольманн пояснив:

“Ми й у майбутньому працюватимемо на територіях, які були забруднені внаслідок їхньої промислової експлуатації і нині їх більше не можна використовувати інакше. Такою є політика нашої фірми”, - сказав Гольманн.

Таким чином ця фірма відреагувала на закиди, що техніку для оновлюваних видів енерегії, часто встановлюють на земельних ділянках, які можна використовувати, наприклад, з аграрною метою, або прямо посеред красивих ландшафтів, порушуючи природну естетику. Тепер компанія Geosol довела, що можна діяти й інакше.

На відкритті фотовольтажної електростанції під Лейпцігом був присутній міністр довкілля Німеччини Юрґен Тріттін. Він наголосив, що уряд й надалі за рахунок дотацій підтримуватиме розвиток німецького ринку фотовольтаїки. Робиться це для того, щоб альтернативна енергетика нарешті стала конкурентоздатною. Він висловив сподівання, що до 2020-го року доля оновлюваних видів енергії у загальному обсязі виробництва електроенергії в Німеччині збільшиться вдвічі і сягне 20 відсотків. Міністр довкілля федеральної землі Саксонія Штеффен Флат, який теж взяв участь у відкритті нової фотовольтажної електростанції, пригадав часи НДР. Тоді повітря в цьому регіоні було настільки забруднено, що навіть вдень автомобілям доводилося їздити зі світлом. Спорудження тут найбільшої в Німеччині екологічночистої електростанції свідчить, що регіон поступово починає долати негативні налідки минулого, сказав Флат. Будівництво фотовольтажної установки під Лейпцігом обійшлося в 22 мільйони євро, які вдалося зібрати за рахунок приватних інвесторів.
XS
SM
MD
LG