Доступність посилання

ТОП новини

Нафтогін Одеса-Броди запрацював у зворотному напрямку.


Марія Щур

Прага, 13 вересня 2004 – У суботу компанія «Укртранснафта» завершила заповнення нафтогону «Одеса-Броди» технологічною нафтою, а у понеділок 13 вересня розпочалося комерційне прокачування російської нафти у напрямку Одеси. Одночасно компанія «Укртранснафта» дає сигнал про те, що вона не відкидає план продовження українського нафтогону територією Польщі для його подальшого використання для транзиту каспійської нафти.

Як повідомила компанія «Укратранснафта», у понеділок розпочинається комерційне транспортування російської нафти до нафтотерміналу «Південний». За словами головного інженера компанії «Укртранснафта» Володимира Василюка, наприкінці вересня планується завантажити перший танкер. Подальше транспортування російської нафти має відбуватися морським шляхом через Чорне та Середземне море.

До кінця року компанія «Укртранснафта» має намір прокачати 2 мільйони тонн нафти, а вже з наступного – по 9 мільйонів тонн щорічно упродовж щонайменше трьох років. Відповідний контракт на забезпечення російською нафтою «Укратранснафта» підписала з російсько-британською компанією ТНК-ВР. Однак сама ця фірма пообіцяла лише незначну частину зі загальних обсягів цієї нафти, решту ( а це близько 7,5 мільйонів тонн) мають забезпечити інші російські компанії. Однак деякі з них повідомляли, що не мають додаткової нафти для транспортування українським нафтогоном.

Цей факт викликав критику з боку українських опонентів реверсу, які наголошували на політичній складовій проекту. На думку незалежного експерта Олександра Тодійчука, російським компаніям йдеться не стільки про використання нафтогону, скільки про те, щоб отримати контроль над ним:

«Я не виключаю, що наступним кроком буде взяття в концесію та приватизація нафтогону».

Незважаючи на критику, уряд України змінив своє попереднє рішення та дозволив реверсивне використання трубопроводу. Компанія «Укртранснафта» сподівається, що прокачування нафти у повному контрактному обсягу дасть компанії понад 90 мільйонів доларів доходу на рік. Очікується, що транспортування російської нафти триватиме протягом трьох років.

Одночасно тривають переговори «Укртранснафти» із польською компанією, яка вестиме добудову нафтогону в бік польського міста Плоцьк. Орієнтовна вартість нафтогону, добудовою якого займеться польська компанія «Сарматія», становитиме близько 500 мільйонів євро.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG