Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську запрацювала нова котельня, яка вироблятиме не лише тепло, але й електричну енергію.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 13 вересня 2004 року.

В Івано-Франківську розпочала роботу нова котельня. Відтепер, спалюючи природній газ, котельня вироблятиме не лише теплову, але й електричну енергію. Таким чином один з районів міста повністю позбудеться залежності від монополіста в постачанні електроенергії – відкритого акціонерного товариства “Прикарпаттяобленерго”.

Комунальне підприємство “Івано-Франківськтеплокомуненерго” презентувало когенераційну установку, яку змонтовано в одній з котелень обласного центру Прикарпаття. До такого відкриття комунальники готувалися впродовж кількох років. Відтепер котельня, спалюючи газ, постачатиме в помешкання іванофранківців не лише тепло, але й електроенергію.

Новітнє обладнання дасть змогу комунальникам зекономити значні кошти на споживанні електроенергії і зробити незалежним від монополіста – “Прикарпаттячобленерго” – бодай з один з районів міста. До будинків буде забезпечено постійну подачу гарячої води. Зважаючи на те, що, цілком імовірно, такі установки розпочнуть встновлювати і в інших містах держави, участь у її відкритті взяв голова Державного комітету житлово-комунального господарства України Григорій Семчук.

Як повідомили івано-франківські комунальники, загальна вартість установки 3 мільйони 200 тисяч гривень. Проект, за підрахунками, повинен окупитися впродовж трьох років. Адже третину необхідної для функціонування підприємства електроенергії івано-франківські комунальники тепер отримуватимуть безпосередньо від когенераційної установки.

Економлячи понад мільйон гривень за рік, комунальне підприємство міста зможе поступово ліквідовувати кількарічну заборгованість за спожитий газ. А в майбутньому, як наголошують самі комунальники, цілком імовірним є зменшення тарифів на теплопостачання для мешканців міста.
XS
SM
MD
LG