Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині міліція общукала авто, яким до регіону доставлявся наклад газети “Вечірні Вісті”.


Михайло Снігур

Володимир Максименко
Дніпропетровськ, 13 вересня 2004 - Вночі 11-го вересня співробітниками ДАІ був зупинений і оперативними працівниками Управління з боротьби з економічними злочинами Дніпропетровського обласного управління МВС обшуканий автомобіль КАМАЗ, яким до регіону доставлявся наклад газети “Вечірні Вісті”.

Два КАМАЗи, які везли додатковий наклад 131-го числа газети “Вечірні Вісті”, видрукований типографією видавництва “Мегапрес”, їхали до Дніпропетровска різними шляхами – один їхав, як більшість транспорту, по шосе, другий від селища Петриківка на Дніпропетровщині звернув на бічну дорогу і благополучно дістався Дніпропетровська. КАМАЗ, що їхав про шосе, біля селища Партизанське Дніпропетровського району о половині першого ночі 11-го вересня був зупинений співробітниками ДАІ.

Розповідає водій затриманої вантажівки Володимир Максименко: “Я їхав, інспектор вийшов на дорогу, показав – зупинитися. Я зупинився. “Пред’явіть документи.” Я показав документи на вантаж. Вн говорить тоді - ще документи на машину, посвідчення. Показав посвідчення. Він говорить тоді – у якомусь там селі збили ніби чоловіка, велосипедиста, і треба машину перевірити, чи вона причетна до цього чи ні. І сказав почекати мені хвилин п’ятнадцять. Я почекав. Потім ще попросив почекати п’ять хвилин, каже, мусить під’їхати інспектор, перевірити машину. Інспектора ніякого не було, приїхали з райвідділу, забрали, сказали – поїхали до райвідділу, там все це з’ясуємо.”

Валерій Чічков
КАМАЗ був супроводжений до Петриківського районного віділу МВС попри те, що був зупинений на території іншого, Дніпропетровського району. Народний депутат України Валерій Чичков, котрий приїхав до райвідділу близько другої години ночі, розповів, що супроводжували вантажівку до райвідділу співробітники Управління з боротби з економічними злочинами при Дніпропетровському обласному управлінні МВС. Ніхто КАМАЗ на предмет наявності ознак транспортної пригоди не оглядав. Натомість з’явилися двоє слідчих, прокурор, котрий не представився і помічник начальника обласного управління МВС Віктор Лесиков. Як говорить Валерій Чичков, ніхто з осіб, що прибули до райвідділу, не виглядав, як людина, яку щойно підняли з ліжка.

З КАМАЗу зняли пломбу і вивантажили всі півтонни газет, що у ньому були, ретельно перерахувавши пачки і кількість газет у пачці. Журналістів, котрі прибули до райвідділу близько третьої ночі, у приміщення не впустили, ніхто з керівництва райвідділу чи осіб, що обшукували вантаж, до них не вийшов. По закінченні тої перевірки міліціонери і убезівці, що приїхали з Дніпропетровська, ховали обличчя і відмовлялися розмовляти з пресою. Близько п’ятої ранку авто знову завантажили газетами і відпустили.

Був складений протокол огляду вантажу, в якому вказані кількість газет, назва видавництва, де газети видрукувані, інших видавництв, де друкуються “Вечірні Вісті”, номер замовлення на друк, реквізити редакції. Один примірник газети долучений до протоколу.

Як повідомляє центральний виборчий штаб кандидата на посаду Президента Віктора Ющенка того ж 11-го вересня на Харківщині було зупиненена і затримана міліцією вантажівка, що везла наклад газети “Без Цензури”. Народний депутат Володимир Філенко, коментуючи це затримання, заявив, що відбувається відпрацювання міліцією так званих “міліційних темників”.


Заступник керівника центрального штабу Віктора Ющенка Тарас Стецьків днями повідомив пресі про існування інструкцій, названих ним «ментівськими темніками», згідно з якими в областях створюються спеціальні групи. Ці групи зобов’язані вивчати суспільно-політичну ситуацію у регіоні і відслідковувати відвідування кандидатами на посаду президента населених пунктів, подавати інформацію про їх зустрічі з виборцями, а також не допускати розміщення політичної реклами опозиційних кандидатів, контролювати роботу штабів Віктора Януковича і виявляти недоліки у їхній роботі, виявляти ненадійних осіб у цих штабах та у адміністративних і державних органах. До завдань цих груп згідно з інформацією, наданою Тарасом Стецьківим, входить також виявлення осіб, що перевозять агітаційну продукцію, недопущення таких перевезень, встановлення місць друку агітаційної продукції, недопущення її друку.

Оглядачі у Дніпропетровську вважають, що затримання і перевірка вантажу газети “Вечірні Вісті”, що сталася 11-го вересня, пов’язані з роботою такої групи.
XS
SM
MD
LG