Доступність посилання

ТОП новини

Cтворення міжнародної громадської організації “Конгрес захисту української мови”.


Тарас Марусик

Київ, 14 вересня 2004 року.

Тарас Марусик

Учора в Міністерстві юстиції України відбулася презентація міжнародної громадської організації “Конгрес захисту української мови”, вже зареєстрованої Мінюстом.

За словами голови новоствореної організації Валентини Стрілько, до життя її покликав стан української мови, яка за 13 років незалежности України поступово втрачає статус державної і на її місце стає російська мова.

Поштовхом до створення “Конгресу захисту української мови” стала довідка Рахункової палати України “Про результати аналізу виконання Комплексних заходів щодо всебічного розвитку та функціонування української мови, планування та використання коштів Державного бюджету України на їхнє впровадження”.

До речі, це той самий документ, який спричинився до відомого рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення від 14 квітня “Про виконання законодавства України щодо мови телерадіопередач і програм”, яке наробило стільки галасу і переполоху серед заклятих друзів української мови, і яке більшість теле- і радіоорганізацій продовжують не виконувати.

Голова міжнародної громадської організації “Конгрес захисту української мови” Валентина Стрілько на презентації 13 вересня зазначила, що вона і члени “Конгресу захисту української мови” звертатимуться до будь-якого державного органу з пропозиціями співпраці і вимогами виправляти стан, що склався. Перші кроки вже здійснюються, деякі – заплановані на найближчу перспективу.

Валентина Стрілько

Ми хочемо разом з членами нашої організації провести таку акцію в Україні і з’ясувати, скільки ж в державних установах державною мовою володіє чиновників.

Ми знаємо, що це не легко, але ми знаємо, як це зробити. В нас є осередки в багатьох місцях України. І ось ця статистика, яка буде не дуже привабливою для державних чиновників, дасть нам підстави звертатися з цією статистикою більш обґрунтовано.

Тарас Марусик

Щоправда, чинне законодавство дає більше, ніж достатньо, підстав, щоб “азарови” та їм подібні державні службовці не порушували Конституцію України і закон, виступаючи публічно російською мовою.

Валентина Стрілько повідомила, що “Конгрес захисту української мови” почав створювати кімнати української мови в школах України.

Валентина Стрілько

Дехто може не схвалює цього заходу, але ми вважаємо, що ті діти, які сьогодні вчаться в школі і які багато хто не поінформований про многостраждальну історію української мови, в такий спосіб, пізнаючи цю історію української мови, відчують свою причетність до її збереження. Це один з шляхів.

Перший музей, кімнату історії української мови ми створили в Запоріжжі: Матвіївська школа, Вільнянський район. І створений на ентузіазмі директора школи Матвіївської і членів нашої організації. І вона зараз стала таким своєрідним центром відродження духовності України.

Тарас Марусик

Говорила голова міжнародної громадської організації “Конгрес захисту української мови” Валентина Стрілько.

Член “Конгресу захисту української мови”, виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький відштовхнувся від вчорашньої інформації про те, що в столиці сусідньої Білорусі немає жодної школи з білоруською мовою навчання.

Михайло Слабошпицький

України за роки незалежності, особливо за останні 5-7 років білорусизується. Ми бачимо, що 20 відсотків періодики накладів виходять тільки українською мовою.

Це звучить несамовито трагічно. І скільки б не запевнювали нас наші достойники, що все йде добре, все йде в цьому розумінні дуже погано. Потрібно 500, 1 000, 3 000 конгресів оборони, не захисту, бо вже захищати мало, що лишилося, оборони української мови. Чи це лінгвоцит, чи це етноцит – поясніть мені будь-ласка.

Тарас Марусик

Це був виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький.
XS
SM
MD
LG