Доступність посилання

ТОП новини

Українські заробітчани в Італії обговорюють з дипломатами проведення виборів.


Мар’яна Драч

Прага, 13 вересня 2004 року - Українські заробітчани в Італії обговорюють з українськими дипломатами питання, як краще організувати вибори Президента за кордоном і що саме заважає вільному волевиявленню. Голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький повідомив радіо “Свобода” про те, що у понеділок мав з цього приводу двогодинну зустріч з послом України в Римі Анатолієм Орлом.

Олесь Городецький за фахом лікар, родом з Тернополя, працює в Італії три роки як медбрат. Християнське товариство українців Італії, яке він очолює, створили в Римі минулого року.

Радіо “Свобода” попросило пана Городецького розповісти докладніше про його зустріч в українському посольстві в Італії.

Олесь Городецький:

Ми ще раз нагадали пану Орлу за ті підписи, які були відправлені трохи раніше вже в посольство, це десь 4 200 підписів. І зараз ще надходять підписи, приблизно, я думаю до 5 000 уже є.

У нашому зверненні ми, зокрема, говорили про відкриття додаткових виборчих дільниць у великих містах, де українців легально чи нелегально є дуже велика кількість.

Це, насамперед, Неаполь, Бреша, Болонья, Тренто, тобто міста, де буде зручно нашим людям навіть з навколишніх міст під’їхати, і де в самому місті є дуже багато виборців, і звідки прийшли підписи, що люди хочуть голосувати.

Мар’яна Драч

Тобто, на даний момент, за інформацією з Києва, виборчі дільниці будуть лише в Римі та Мілані, де є українське посольство і консульство. І Ви виступаєте за те, щоб були відкриті додаткові виборчі дільниці в місцях компактного проживання українців в Італії?

Олесь Городецький

Так. Ми розуміємо, що це потягне за собою ряд труднощів, тому що все ж таки перебуваємо на території іншої держави. Але, враховуючи величезну кількість українців тут і бажання людей проголосувати, то все ж таки і МЗС, і ЦВК мають зробити все необхідне, щоб ця вимога наших людей була задоволена.

Мар’яна Драч

І яка була реакція українських дипломатів? Що вони кажуть?

Олесь Городецький

Пан Орел сказав, що посольство звернулося з нотою спеціальною до італійських властей. Поки немає офіційної відповіді, на жаль. Тому не можемо говорити конкретно про міста, де будуть відкриті дільниці.

Але у нас на місцях, наприклад, люди вже роблять перші кроки. Наведу приклад Тренто: люди їдуть за 250 км до Мілану, добровільно їдуть, стають там на консульський облік, пишуть заяви про відкриття виборчої дільниці у місці Тренто. Тобто так, як це передбачено методичними рекомендаціями ЦВК. І звернулися також до місцевої влади про надання безкоштовного приміщення.

Тобто, знизу люди стараються, працюють, але без рішення центральної італійської влади і також залучення української центральної влади не обійтися.

Мар’яна Драч

Чи Ви обговорювали з українськими дипломатами, як працюватимуть виборчі дільниці?

Олесь Городецький

Отже, бачите, це питання було одним з основних, тому що навіть, якщо буде позитивна відповідь італійської влади, виникає питання, як забезпечити штат виборчих дільниць.

Ми, зі своєї сторони, запропонували пану послу необхідну кількість людей, які вже звертаються до нас і хочуть безкоштовно, як волонтери, тобто, в різний спосіб долучитися до виборів, в тому числі і працювати на виборчій дільниці.

Люди ці мають відповідний стаж роботи, вони працювали в свій час і головами комісій в Україні, і секретарями, і членами. Є, якщо я не помиляюсь, один чи більше людей, які були мерами колись, раніше в Україні. Тепер ці люди, на жаль, перебувають тут на заробітках.

Мар’яна Драч

Чи готові українські дипломати залучити українських заробітчан в Італії до виборчих комісій?

Олесь Городецький

Така була реакція теж, пан Орел каже, що хто може гарантувати, що ці люди будуть відповідно працювати, не будуть зловживати і таке інше. Тому питання зараз стоїть, чи МЗС буде направляти сюди людей в командировку, чи ті люди будуть набиратися тут. Тобто, це питання ще не вирішене.

Мар’яна Драч

А що ще, на Вашу думку, може завадити українським заробітчанам в Італії прийти на вибори, є якісь побоювання?

Олесь Городецький

Є люди, які бояться, бо появилося ряд публікацій, які говорять про оподаткування заробітчан. Тому що, якщо скажуть платити ще якийсь податок - 20 % з того, що цей бідний чоловік тут заробить...

Мар’яна Драч

Я перепрошую, про які публікації Ви говорите?

Олесь Городецький

Ось в газеті "Експрес," наприклад, була публікація одного з працівників податкової служби. Там взагалі написано, що ми будемо використовувати всі важливі служби, спецпідрозділи державні, в тому числі і дипломатичні, для того, щоб вишуковувати інформацію, щоб потім оподатковувати цих людей.

І ця публікація викликала дуже серйозний резонанс в Італії. Люди зараз кажуть: я ліпше ніде не буду показуватися, ніде не буду світитися, ніде не буду підписуватися, щоб мене потому не штрафували, не оподатковували на Україні.

Мар’яна Драч

А чи згадували про цю публікацію на зустрічі з дипломатами? Що вони кажуть?

Олесь Городецький

Так, власне. Зрозуміло, що це немає нічого спільного з ніякими законами. І пан Орел також здивувався, що мають місце такі публікації. Я просив, навіть якщо можна зробити відповідне роз''яснення зі сторони посольства. І була така домовленість, що напевно таке роз''яcнення буде, щоб люди не переживали. Тут, важко працюючи, вони вже платять податки в Італії. І тому їх не будуть оподатковувати в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG