Доступність посилання

ТОП новини

Бєлґраду ні до чого сваритись з Угорщиною.


Василь Плоскіна

Угорщина, 15 вересня 2004 – Сербська влада з порозумінням сприйняла критику Угорщини на сесії Ради міністрів Євросоюзу щодо міжетнічних інцидентів у Воєводині. Рада міністрів ЄС відбулася у понеділок, а вже у вівторок президент Угорської Республіки Ференц Мадл відвідав з офіційним візитом Сербію та Чорногорію.

Прем’єр-міністр Сербії та Чорногорії Воїслав Коштуниця вважає, що виступ глави угорської дипломатії Ласла Ковача на зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу у Брюсселі 13 вересня сприяє розвитку добросусідських відносин між Бєлґрадом і Будапештом. Ковач серед іншого торкнувся теми роздмухування антиугорських настроїв у сербському краї Воєводині.

В інтерв’ю державній телекомпанії Коштуніца наголосив, що Сербія нині є ґарантом миру на Балканах і в майбутньому братиме активну участь у процесі стабілізації в цьому регіоні. Коментуючи виступ глави уряду Сербії та Чорногорії, бєлґрадська преса звертає увагу:

“Ласло Ковач цілком переконаний, що союзний уряд не стоїть за спиною тих, хто розпалює антиугорські настрої у Воєводині”.

Водночас сербська влада вбачає можливості розв’язання цієї проблеми на рівні міждержавних стосунків. Зараз такою слушною нагодою можуть скористатися сербські керівники, приймаючи в Бєлґраді президента Угорщини Ференца Мадла, який приїхав сюди з офіційним візитом.

Як стало відомо з брюссельських джерел, посли країн ЄС отримали доручення підготувати звіти про стан міжетнічних стосунків у Воєводині.

Ці дослідження мають представити на жовтневій зустрічі глав дипломатичних служб держав Євросоюзу. Про це повідомив міністр закордонних справ Угорщини Ласло Ковач. У Брюсселі він сказав, що Сербії та Чорногорії слід дотримувати права людини і національних меншин, якщо ця країна бажає вступити до Євросоюзу у майбутньому. За його словами, Будапешт аж ніяк не зацікавлений у тому, щоб Сербія потрапила до “чорного списку” ЄС, тим більше - щоб піддавати небезпеці добросусідські стосунки між Бєлґрадом і Будапештом на ґрунті міжетнічних конфліктів.
XS
SM
MD
LG