Доступність посилання

ТОП новини

Мiнiстр закордонних справ Сербiї i Чорногорiї Вук Драшкович заявив, що в країнi триває кампанiя на пiдтримку воєнних злочинцiв. А представники Чорногорiї заявили про намiр вийти з Комiтету по спiвробiтництву з Гаазьким трибуналом у разi, якщо Сербiя зволiкатиме з видачею окремих розшукуваних.


Михайло Рамач

Белград, 15 вересня 2004 – Окремi белградськi мас-медiа, за словами Вука Драшковича, “ведуть жахливу кампанiю на пiдтримку злочинцiв і таким чином тягнуть нацiю до загибелі”. Міністр каже, що пiд час кожної дипломатичної зустрiчi можна вiдчути, що Сербiя i Чорногорiя опиняються в новій iзоляцiї, оскiльки Белград вiдмовляється видати овбинувачених у скоєннi воєнних злочинiв.

Драшкович уточнив, що має на увазi висвітлення у засобах масової інформації також і перебiгу процесу над Слободаном Милошевичем. Багатотиражна преса, як правило, передає усi заяви екс-президента та його белградських радникiв, створюючи таким чином враження, що вiн мужньо протистоїть несправедливим суддям. А щодо заяв прокуратури та суддів, то їх редагують, скорочують i спрощують.

А керiвник незалежного столичного документацiйного центру “Ебарт” Велимир Чурґус додає, що про таку саму кампанiю можна говорити й коли йдеться про обвинувачених у скоєннi замаху на прем’єра Зорана Джинджича. Окремi ЗМI возвеличують пiдсудних, а численнi політики та діячі культури називають їх патрiотами. В результаті, дiти й молодь захоплюються негативними героями.

Ані мiнiстр, анi оглядач Велимир Чурґус не пояснюють, в чому причина популярностi генерала Ратка Младича або колишнього командувача пiдроздiлу спецполiцiї Милорада Улемека та хто фiнансує бульварнi газети, котрi день у день пiдносять їх на п’єдестал. Керiвник документацiйного центру лише стверджує, що люди вiрять, не перевiряючи фактiв. Вiн зауважує, що в Сербiї є майже абсолютна свобода преси, але ніхто не несе вiдповiдальностi за написане.

Представники Чорногорiї в понедiлок заявили, що вони вийдуть з Державного комiтету зі спiвробiтництва з Гаазьким трибуналом у разi, якщо через два тижнi не буде видано окремих обвинувачених. Вони кажуть, що Чорногорiя стала заручником сербського зволікання, оскiльки нiхто з розшукуваних не перебуває на її територiї.

У згаданому Комiтетi Сербію представляють мiнiстр оборони Давинич, мiнiстр з питань прав людини Ляїч та мiнiстр закордонних справ Драшкович, котрий також обурений зволiканням державних органiв та сприянням певних кiл тим, кого Сербiя мала б видати до Гааги. Проте навіть Драшкович не називає конкретних iмен тих, хто захищає розшукуваних і таким чином iзолює Сербiю.
XS
SM
MD
LG