Доступність посилання

ТОП новини

Чи має Україна перспективи в розширеній Європі?


Марина Пирожук

Київ, 14 вересня 2004 - Сьогодні в українському парламенті був проведений День уряду стосовно нових напрямків співробітництва України з розширеним Євросоюзом.

Виступаючи з парламентської трибуни представники уряду говорили здебільшого про здобутки в стосунках України з ЄС, а переважна більшість народних депутатів наголошувала на втрачених можливостях і примарних перспективах такої співпраці.

Виступаючи з парламентської трибуни заступник міністра економіки та з питань європейської інтеграції Валерій П’ятницький заявив, що між Україною та розширеним Євросоюзом не відбулося спаду торговельно-економічних зв’язків, як прогнозувалося. Він зазначив, що у першому півріччі поточного року товарообіг з 25-ма країнами ЄС зріс у порівнянні з минулим роком на 46% і сягнув більше 10 млрд. дол. Зросло, за його словами, і надходження прямих іноземних інвестицій.

Водночас Голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк заявляє про погіршення торговельно-економічних відносин між Україною і розширеним Євросоюзом. Виступаючи на Дні уряду у парламенті він також звинуватив владу у непослідовності дій у євро інтеграційних процесах.

Борис Тарасюк

Йдеться про погіршення торгівельно-економічних відносин. Втрати є, оскільки після розширення припинили існування зони вільної торгівлі з країнами Балтії, скоротилися поставки виробів сталеварної промисловості внаслідок поширення квот на торгівлю новими членами ЄС та були поширені антидемпінгові заходи ЄС щодо України на нові країни-члени ЄС.

Відкритим залишається питання надання Україні статусу країни з ринковою економікою. Проте справжнім каменем спотикання на шляху європейської інтеграції України є незадовільне впровадження у нашій країні демократичних цінностей, побудови громадянського суспільства, забезпечення верховенства права, прав людини та фундаментальних свобод. Тобто всього того, що складає політичний блок копенгагенських критеріїв членства в ЄС.

Марина Пирожук

Борис Тарасюк наголосив, що євроінтеграція України має бути усвідомленим вибором суспільства і влади, а не питанням політичних торгів та кон’юнктури.

Він покритикував указ Президента про зміни у Воєнній доктрині України щодо членства держави у Євросоюзі і НАТО, наголосивши, що членство України у Єдиному економічному просторі суперечить національним інтересам України.

Депутат також засудив заяву прем’єра януковича щодо рішення Києва відмовитися від своїх вимог про членство України у ЄС, який той висловив британській газеті «Файненшл таймс».

Усі ці проблеми, на думку Тарасюка, заважають говорити про визнання позитивним виконання положень Плану дій Україна-ЄС.

В той же час перший заступник міністра закордонних справ України Олександр Моцик повідомив депутатам з парламентської трибуни, що погодження плану дій «Україна-ЄС» знаходиться у завершальній стадії.

За його словами, на сьогодні відбулося 5 раундів переговорів з представниками європейської комісії щодо підготовки плану дій «Україна-ЄС. В той же час він відзначив, що поки що Україні не дають чіткого сигналу щодо її членства в ЄС.

У тому, що Україна не наблизилася за 13 років до Європи і не має таких шансів в осяжній перспективі представники провладних фракцій звинувачували в першу чергу Євросоюз.

Представники ж опозиції звинувачували в гальмуванні євро інтеграційних процесів виключно українську владу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG