Доступність посилання

ТОП новини

Відсутність політичної стабільності може негативно віддзеркалитися на курсі українських цінних паперів, застерігає німецька газета.


Надія Кандиба

Німеччина, 14 вересня 2004 – Уже вдруге за останні три місяці міжнародні рейтингові агентства позитивно оцінюють кредитоздатність України. В липні фірма “Standard&Poor’s” присвоїла їй рейтинг B+. І от тепер інша компанія “Moody’s Investor Service пов’язала з рейтингом України позитивні перспективи. Як прокоментувала німецька газета “Франкфуртер альґемайне цайтунг”, таким чином рейтингові агентства віддали належне економічним показникам, якими останнім часом може похвалитися новий сусід розширеного Європейського союзу.

Незважаючи на те, що кредитний рейтинг України останнім часом помітно зріс, купівля її державних облігацій все ще вважається досить ризикованою справою. Адже до того, щоб вважатися надійною з економічного погляду країною, їй потрібно подолати ще чотири сходинки в міжнародній системі рейтингової класифікації.

Водночас спостерігачі звертають увагу на рекордні показники економічного зростання в Україні, якими нині не може похизуватися жодна інша європейська країна. Згідно з прогнозами Міжнародного валютного фонду, її валовий внутрішній продукт зросте цього року на 12,5% . Крім того, Україні знову вдалося досягти позитивного сальдо в зовнішній торгівлі.

Однак не бракує й критики на адресу українського уряду. Так, економічні оглядачі німецької газети “Франкфуртер альґемайне цайтунг” закидають йому втручання в процес формування цін на сировину, завдяки чому українська обробна промисловість отримала певні переваги на зовнішньому ринку. На думку німецького видання, це й була одна з причин, чому Європейський союз досі не надав Україні статусу країни з ринковою економікою. Коментатори не виключають, що такі дії уряду можуть також ускладнити її вступ до Світової організації торгівлі.

До того ж, пише далі газета, високі показники економічного зростання супроводжуються вищою, ніж очікувалося інфляцією. “Таким чином Нацбанк та уряд покликані протидіяти такому розвитку”, – вважає “Франкфуртер альґемайне цайтунг”. Видання звернуло увагу також на рішення МВФ призупинити кредитну програму для України, оскільки вона все ще не спромоглася реалізувати низку реформ: наприклад, обсяги надходження до державної скарбниці від збору податків ще зовсім не відповідають показникам економічного зростання.

Попри те, що повідомлення про стале зростання валютних резервів України можна розцінювати як позитивний сигнал для капіталовкладників, які придбали або хочуть придбати українські державні облігації, газета “Франкфуртер альґемайне цайтунг” вважає за доцільне нагадати їм про майбутні президентські вибори:

“Відсутність політичної стабільності може негативно віддзеркалитися на курсах цінних паперів”, – застерігає німецьке видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG