Доступність посилання

ТОП новини

Польсько-німецькі претензії за воєнні шкоди.


Володимир Павлів

Варшава, 15 вересня 2004 - У вівторок на черговому засіданні польського уряду було розглянуто ухвалу Сейму у справі вимоги від Німеччини компенсацій за втрати та руйнування, завдані Польщі у період Другої світової війни. Сейм прийняв цю ухвалу минулої п''ятниці, а вже наступної п''ятниці члени Ради Міністрів повинні дати свою оцінку можливості реалізації такої ухвали та її ймовірних наслідків для двосторонніх польсько-німецьких стосунків.

Ухвала польського Сейму містить звернення до двох урядів: Польщі та Федеративної Республіки Німеччини. Від німецького уряду польські депутати вимагають взяти на себе повну відповідальність за відшкодування німецьким громадянам, котрі втратили майно при післявоєнному виселенні їх із нинішніх територій західної Польщі. Натомість, від польського уряду Сейм вимагає якнайшвидше виставити Німеччині рахунок за втрати та знищення, завдані Польщі та полякам внаслідок гітлерівської агресії. Проект цієї ухвали пролежав у Сеймі майже рік, а минулої п''ятниці був ухвалений майже одноголосно. Лише один депутат утримався. І депутати правоцентристської опозиції, і представники правлячої лівої коаліції відверто говорять про те, що ця ухвала стала відповіддю на публічні претензій німецької сторони. Те, що німецький Союз вигнанців та інші організації, котрі об''єднують примусово виселених німців з територій колишньої Прусії та Сілезії, публічно претендують на відшкодування з боку Польщі, змусило проголосувати за ухвалу польського Сейму навіть депутатів поміркованих партій .

Говорить лідер ліберальної партії “Громадянська платформа” Дональд Туск:

“Нам шкода, що ця ухвала взагалі з''явилася, але розцінюємо це як правомірні дії для того, щоб німецька сторона усвідомила собі, наскільки безпідставними і наскільки обурливими для всіх поляків є претензії німців щодо Польщі.

У німецьких політичних колах ухвала польського Сейму викликала обурення. Польські експерти з питань польсько-німецьких стосунків теж дуже критично поставилися до цієї ухвали, котра, на їхню думку, не призведе до жодних конкретних рішень, а тільки погіршить двосторонні стосунки. Професор Познанського університету Анна Вольф-Повенська висловила думку, що авторам цієї ухвали йшлося зовсім не про пошук рішень, котрі захистили б Польщу від претензій німецького Союзу вигнанців.

“Ця ухвала, – говорить професор Вольф-Повенська ,– має служити страховищем для німецького уряду, але в жодному разі вона не злякає самих німців. А її політичні наслідки можуть бути непередбачуваними передусім для Польщі”.

Розуміння цього панує і серед польських урядовців. Хоч польський уряд лише у п''ятницю повинен висловити офіційно свою оцінку, та вже у четвер міністр закордонних справ Польщі Влодзимеж Цимошевич на спеціально скликаній прес-конференції заявив, що польський уряд вважає справу воєнних відшкодувань давно закритою, а нинішню заяву Сейму непотрібною.
XS
SM
MD
LG