Доступність посилання

ТОП новини

Мiнiстерство оборони Сербiї i Чорногорiї оголосило тендер на продаж вiсiмнадцяти вiйськових суден, в тому числi й п’яти пiдводних човнiв. На сторiнках преси з цього приводу виникла дискусія щодо манiпулювання вiйськовим майном.


Михайло Рамач

Белград, 16 вересня 2004 – Початкова цiна на вісімнадцять застарiлих кораблiв – тридцять мiльйонiв євро. Пересічні громадяни, звичайно, не можуть знати, наскільки це реальна сума. А суть саме в цьому. І виявляється, що навiть продавцi – а це окреме управлiння Мiноборони – не вiдрiзняють купу залiза вiд новiсiнького корабля. Принаймнi, так стверджують особи, яких називають вiйськовими експертами. Вони попереджають, що в мiнiстерствi замiсть фахiвцiв ключовi посади займають полiтичнi дiячi, призначенi партiями правлячої коалiцiї, котрi відстоюють iнтереси рiзних дiлових кiл. За словами військових експертів, пiдпорядкування армiї полiтичнiй владi звелося до того, що колишню бюрократiю у вiйськових формах замiнили партiйнi бюрократи.

Постачання Збройних сил i в Сербiї завжди було великим бiзнесом, незважаючи на те, чи йшлося про щоденнi поставки бараболі, квасолі, хліба чи купiвлю зброї, вибухiвки або комп’ютерного обладнання.

Щодо згаданого тендеру, то вiйськовi експерти кажуть, що Мiнiстерство не випадково пропонує судна за набагато вищу ціну вiд реальної. Якщо не буде зацiкавлених, то тендер, згiдно з законом, буде оголошено недiйсним. А тодi флотилiю розпродаватимуть кому завгодно, як на базарi. Нарештi могло б статися, що пiдводний човен назвуть брухтом і продадуть тому, хто готовий заплатити 40 євро за тонну.

Така сама справа i з квартирами для вiйськових. Мiнiстр оборони Првослав Давинич каже, що 22 тисячi офiцерiв не мають вiдповiдних помешкань, половина з них змушена винаймати квартиру. Найближчим часом мали б побудувати кiлька тисяч квартир. Ринкова цiна за квадратний метр – вiд чотирьохсот до тисячi євро. Отож i тут простiр для манiпуляцiї надзвичайно широкий. Усе залежить вiд вiдповiдних комiсiй, сформованих на пiдставi партiйних компромiсiв. А Генштаб, до якого звернулися окремi журналiсти, вiдмовляється вiд коментарiв, оскiльки вiйськовi немають права втручатися в полiтичнi справи.
XS
SM
MD
LG