Доступність посилання

ТОП новини

Чим ближче до виборів, тим вужчим стає вибір для українського електорату.


Леся Кленович

На Запоріжжі, за даними соціологічних досліджень, зі “своїм” кандидатом визначилось, принаймні, дві третини населення.

Незалежний центр стратегічних досліджень, що діє на базі Запорізького державного університету, на власний розсуд запропонував місцевому електорату три ймовірні позиції передвиборчої боротьби кандидатів, причому вже одразу у другому турі.

Якщо президентські вибори відбулися б найближчої неділі, то жителі області визначилися б таким чином:

Позиція перша (не зовсім характерна для Запоріжжя – промислового і російськомовного) – “Симоненко та Ющенко”:

у такій ситуації 35% вагалися б, за кого проголосувати, 28% виборців віддали б свої голоси лідеру комуністів, а 37% - лідеру “Нашої України”.

Позиція друга (не зовсім характерна для Запоріжжя – “червоного поясу” України) – “Симоненко та Янукович”:

у цьому випадку 45% виборців вагалися б з вибором, майже 40% віддали б голоси нинішньому прем’єру, і лише 15% проголосували б за “червоного” лідера.

Позиція третя (загальноукраїнська) – “Ющенко та Янукович”: 36% вагалися б, кому з кандидатів віддати перевагу, 22% підтримали б Віктора Ющенка і аж 42% – Віктора Януковича.

У соцопитуванні взяли участь 1265 жителів Запорізького краю.

Результати соціологічного дослідження оприлюднив на брифінгу для місцевих ЗМІ начальник обласного управління з питань внутрішньої політики Микола Мальований, який стверджує, що облдержадміністрація такої роботи з боку Центру стратегічних досліджень ЗДУ спеціально не замовляла, а відтак і не оплачує її, користуючись даними соціологів на загальних умовах.

На загальних же умовах, за словами Миколи Мальованого, встановлюються у містах Запорізької області й біг-борди з портретами кандидатів на посаду Президента:

Микола Мальований: “Біг-борди належать до реклами, а реклама сьогодні на договірній основі...Є штаби. Вони працюють і укладають угоди. Прошу, інші штаби... Я розумію, на що ви натякаєте, були, мовляв, у Мелітополі, там виставляли біг-борди іншого кандидата у президенти. Отже, виставляли – хай оплачують, це справа міськвиконкому. Якщо оплатили – хай стоїть”.

Щодо біг-бордів на автошляхах , муніципальна влада вже давно бореться з такими, як з причиною виникнення ДТП. Натомість Микола Мальований вважає, що забороняти “рекламу” ніхто не повинен.

Микола Мальований: “А хто буде забороняти? Навпаки! У нас сьогодні, якщо хочете, я вам можу сказати, у нас достатньо прикладів, коли, не знаю, з яких причин, але не думаю, що з естетичних міркувань, псують біг-борди з одним з кандидатів”.

Зовнішня “реклама” одного з кандидатів, чиє зображення псують подекуди в Україні, виводить з рівноваги не лише прибічників “вуличної культури”, а й запорізьких водіїв. Звертаюсь до одного з приватних таксистів, що чекають на узбіччі пасажира:

Вам заважають біг-борди на дорогах?

Олексій Сахно: “Буває коли, що відволікають увагу, заважають рухові, але намагаємось не відволікатись”.

На жаль, не зважати на політрекламу вдається не всім жителям Запоріжжя. Наскільки – з’ясується під час президентських виборів.
XS
SM
MD
LG