Доступність посилання

ТОП новини

Український уряд планує збільшення витрат, аналітики прогнозують збільшення ризиків.


Марія Щур

Прага, 16 вересня 2004 – Український уряд планує збільшити витрати бюджету наступного року на майже 30%. Місцеві аналітики побоюються, що це призведе до послаблення фіскального контролю вже протягом наступних двох місяців, до президентських виборів. Ïхні західні колеги додають до цих побоювань ще й можливість зменшення світових цін на метал, головний експортний продукт України, що може призвести до різкого скорочення валового внутрішнього продукту.

Бюджет України, представлений на розгляд Верховної Ради, складає майже 93 мільярди гривень або 17,5 мільйонів доларів, при цьому бюджет на нинішній рік був лише 72 мільярди гривень. Як заявив британській газеті “Financial Times” віце-прем’єр міністр України Микола Азаров, прискорені темпи економічного зростання, високі надходження від приватизації, та вихід багатьох компаній з «тіні» дозволили уряду збільшити витрати бюджету без того, щоб створювати дефіцит. За словами Миколи Азарова, головний пріоритет надаватиметься збільшенню пенсій та заробітної платні бюджетникам.

Одночасно прем’єр міністр Віктор Янукович у своєму виступі як кандидата на посаду Президента країни пообіцяв збільшити мінімальну пенсію вдвічі, майже до 55 доларів на місяць. За словами того ж таки Миколи Азарова, це підвищення робиться не у зв’язку з виборами, а тому, що з’явилася така можливість.

Як наголошує британське видання, значне збільшення бюджету на наступний рік відбувається після того, як у червні за згодою парламенту на 12,5% було збільшено цьогорічний бюджет. Цей крок призвів до протестів Міжнародного валютного фонду, який має угоду з Україною про надання запобіжного кредиту. Фонд критикував надто «вільне», на його думку, поводження з бюджетом, пояснюючи це тим, що економіка, як стверджує уряд, зростає зі швидкістю понад 14% на рік і не потребує додаткового стимулювання.

Такої ж думки і українські аналітики, на яких посилається “Financial Times”. Як говорить Андрій Блінов з Київського Міжнародного центру політичних досліджень, нинішні пропозиції уряду виглядають як «передвиборчий бюджет, а не реальний бюджет». На думку київського аналітика, після виборів бюджет зазнає значних змін.

Тим часом експерти британського дослідницького центру “Economist Intelligence Unit”, вважають, що оскільки влада готується залишитися на місці, незалежно від того, як проголосують виборці, вона вживатиме усіх заходів, які вона має у своєму розпорядженні для того, щоб виграти вибори. У політичному та соціальному плані такі дії можуть призвести до громадської непокори, а в економічному експерти попереджають про можливість різкого скорочення валового внутрішнього продукту. Як і раніше, серед категорій ризику в їхньому аналізі, найбільшої позначки сягає політичний ризик і навіть більший за нього - ризик урядової неефективності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG