Доступність посилання

ТОП новини

Відставка директора литовської Служби спеціальних розслідувань В.Юнокаса – крок, на який вже давно чекали.


Альгімантас Літвінас

Валентинас Юнокас
Вільнюс, 17 вересня 2004 — Установа, яка запобігає порушенням та злочинам серед державних службовців і політиків, – литовська Служба спеціальних розслідувань – стала інструментом політичної боротьби. Так вважають 44 % населення Литви.

Тому не випадково президент Валдас Адамкус зажадав у середу в директора згаданої Служби Валентинаса Юнокаса відповісти протягом 24 годин на запитання , чи він сам бачить можливість продовжувати виконувати дотеперішні службові обов’язки. У четвер Юнокас подав у відставку.

За даними опитування суспільної думки, понад 44% респондентів вважають, що діяльність литовських спецслужб стала інструментом у політичних баталіях, ще 16 % припускали, що таке може статися.

Діяльність Служби спеціальних розслідувань (ССР) була в центрі уваги суспільства з середини літа, коли сумнівним результатом закінчилося обвинувачення в корупції трьох депутатів Сейму, а слідчі матеріали, що мали б потрапити до суду, опинилися лише на шпальтах преси. Влітку служба провела обшуки в офісах політичних партій, а кілька днів тому провела обшук у литовському “Телекомі”. Директор Служби спеціальних розслідувань Валентинас Юнокас кілька разів відмовлявся прибути в парламент, щоб дати звіт парламентській комісії.

Тому відставку директора Служби спеціальних розслідувань у четвер у Вільнюсі позитивно сприйняли багато політиків із різних фракцій. За винятком виборчої “Коаліції Р.Паксаса”, яка обіцяє акції протесту.

А ось що сказав з цього приводу член вільнюської міськради, політолог Кястутіс Масюліс:

“Це був крок, на який вже давно чекали, бо довкола служби спеціальних розслідувань багато емоцій та всіляких подій, які важко зрозуміти. Я вважаю, що вони стараються й працюють, проте були якісь дивні зв’язки з колишнім президентом Паксасом, і вони не робили зусиль для заперечення оцих зв’язків. Навпаки, робилися кроки, які створювали враження, що вони на підставі оцих зв’язків щось там розслідують. Усе це викликало в мене такі питання, на які я не зміг знайти відповідь”.

За словами Масюліса, Служба спеціальних розслідувань займається розслідуванням корупції серед державних урядовців і політиків. Й тому справи, про які вона повідомляє, не можуть бути нерезонансними. Однак керівник служби, хто б ним не був, повинен дбати, щоб служба працювала ефективно, а матеріали передавати до преси можна лише тоді, коли справа досягла суду.
XS
SM
MD
LG