Доступність посилання

ТОП новини

У типографії міста Кобеляки пущений під ніж наклад дніпропетровської газети “Ліца”.


Михайло Снігур

14-го вересня у типографії міста Кобеляки на Полтавщині був знищений наклад опозиційної газети “Ліца”.

Дніпропетровька газета “Ліца”, близька до обласної організації Соціалістичної партії України, вже не раз мала клопіт з відмовами типографій і видавництв її друкувати. У Дніпропетровській області жодна типографія”Ліца” не друкує. Редакції доводиться шукати можливості друку в інших областях. Редакція вважає причиною відмов у друці незручність газети для обласного керівництва, друкування у ній критичних матеріалів на адресу влади. Останнім часом виникли проблеми з друком газети і в інших областях України. Так, минулого понеділка донецька типографія “ Донецькбланквидав” раптом удвічі підвищила ціну за друк. При цьому керівництво типографії зажадало, щоб у порушення закону у вихідних даних газети не вказувалася назва типографії.

Фрагмент розмови головного редактора “Ліц” Олени Гарагуц з відповідальною за друк особою (у перекладі з російської) :

“ Ало! Добрий день. – Добрий день. – Це головний редактор газети “Ліца”. Я хотіла б дізнатися з приводу паперу, він що, за суботу подорожчав? – Так. – А з приводу вихідних даних? – Що? – Нам сказали, проблема у вихідних даних. – Ну, так. Ми не хочемо, щоб фігурувала наша типографія, ми прочитали вашу газету... – А чи ви знаєте, що написане у законі про пресу? – Знаємо, так, ну, це означає, не зможемо вас друкувати.”

Після цієї відмови редакція “Ліц” терміново уклала угоду про друк газети з типографією міста Кобеляки Полтавської області. Були проплачені гроші за друк. Першу частину накладу у 33 тисячі примірників, а саме, 16 тисяч, редакція, маючи обмежені транспортні можливості, вивезла. Коли повернулися за рештою, виявилося, що 17 тисяч видрукуваних примірників газети порізані на стрічки. Говорить Олена Гарагуц: “Зі слів робітниць типографії – у вівторок прийшли люди у міліцейській формі, які їм наказали на паперорізальному станку знищити наклад газети “Ліца”, що вони і зробили.”

Ким були ті люди у формі, на якій підставі і з якого права вони віддавали накази працівникам типографії, у редакції “Ліц” не знають. Олена Гарагуц на прес-конференції 15-го вересня заявила, що газета понесла матеріальні і моральні збитки та що з цього приводу буде поданий позов до суду. Що ж стосується друку газети у майбутньому – за словами Олени Гарагуц перспективи тут майже немає, бо фактично усі можливості друку втрачені.
XS
SM
MD
LG