Доступність посилання

ТОП новини

У Мюнхені відкривається 171-й “Октоберфест”.


Надія Кандиба

Німеччина, 17 вересня 2004 - Нині “Октоберфест” , свято пива , можна побачити в багатьох країнах світу. Однак це все лише копії – оригінал щороку в Мюнхені, і кожного року на найбільшому в світі народному гулянні встановлюються все нові й нові рекорди. Отже, хто хоче подивитися, як уміють веселитися баварці, тому слід поспішати до їхньої столиці. Адже до відкриття “Октоберфесту” залишилися лічені години.

У суботу о 12 годині бургомістр Мюнхена Крістіан Уде знову візьме в руки молот для того, щоб відкупорити першу діжку пива. Кожного разу всі уважно стежать, скільки йому знадобиться для цього ударів.

Лише після того, як з діжки побіжить пиво, 171-й “Октоберфест” вважатиметься офіційно відкритим. Як завжди, й цього року свято триватиме рівно 16 днів. Після 11 вересня 2001-го року кожне свято веселощів є справжнім випробуванням для правоохоронців. Організатори очікують понад 6 мільйонів гостей. Незважаючи на таку масу відвідувачів, ще жодного разу не було так, щоб комусь не вистачило пива. Не слід забувати, що в Німеччині нараховується понад 1200 броварень.

До речі, торік під час “Октоберфест”, навіть попри до непристойності завищені ціни, було продано понад 6 мільйонів літрів цього напою. І кожного року пиво дорожчає. Нині за один літр відвідувачам мюнхенського свята доведеться платити від шести з половиною до семи євро. Але такі ціни, судячи з усього, настрій нікому не псують.

“Це найкраще свято в світі”, - поділився своїми враженнями один з відвідувачів “Октоберфесту”. А його приятелька додала:

“Особливість свята полягає в тому, що тут можна зустріти багато гарних дівчат і гарних чоловіків”.

Справді, одній з мюнхенських студенток психології, яка присвятила свою дипломну роботу “Октоберфесту”, вдалося встановити, що це свято приваблює багатьох можливістю дати волю своїм почуттям. Тут ніхто не дивується, коли раптом у пивному наметі всі стають на лави і починають танцювати, співати пісень або цілуватися з абсолютно незнайомими людьми.

Для того, щоб відвідувачам не було занадто парко, організатори свята цього року влаштують продаж колекції жіночої та чоловічої нижньої білизни, розробленої спеціально для “Октоберфесту”. Кожний такий комплект коштує в середньому 26 євро. Ну, а кому замало всього цього, той може випробувати свої нерви, відвідавши найрізноманітніші атракціони: скажімо, перевірити на власному досвіді, що відчуває людина під час вільного падіння з 66-метрової висоти. Ця вежа, до речі, занесена до книги рекордів Гіннеса.

А один із атракціонів відзначатиме цього разу ювілей. Вже вісімдесят разів у святі бере участь ностальгічна карусель “Крістоліне”. З цієї нагоди її власник запрошує всіх вісімдесятирічних безкоштовно проїхатися один раз колом. Звичайно, кожний “Октоберфест” є справжнім випробуванням і для правоохоронців. Нині 12 спеціальних відеокамер фіксують все, що відбувається на цьому святі життя, де пиво тече рікою, як співаєтсья в пісні про сім бочок баварського пива.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG