Доступність посилання

ТОП новини

Старі автомобілі з Європи “заполонили” Польщу.


Володимир Павлів

Варшава, 17 вересня 2004 - Уряд Польщі підготував нові правила технічного огляду автомобілів, що курсують польськими дорогами. Нові правила покликані виключити з руху якомога більше старих вживаних машин,котрі все частіше вивозять поляки з країн Європейського Союзу. Однак, нові правила зможуть увійти в дію не раніше, ніж з початку нового року, після узгодження їх з відповідними структурами Європейської Комісії. У даний же момент польський уряд намагається боротися з напливом уживаних автомобілів акцизним податком, розмір якого також викликає сумніви у Брюсселі.

Напередодні вступу Польщі до Європейського Союзу автомобільні салони та пов''язані з ними засоби масової інформації заохочували поляків купувати нові машини ще до об''єднання з ЄС. Мотивувалось це тим, що в межах Євросоюзу ціна на автомобілі у Польщі мала б зрости до середнього союзного рівня. Тому в останні місяці перед євроінтеграцією польські автомобільні салони переживали справжній бум.

Однак, після вступу Польщі до ЄС 1-го травня цього року на автомобільному ринку цієї країни виявилася нова тенденція, яка занепокоїла аналітиків не стільки несподіваністю, скільки масштабами. Оскільки в межах єдиного економічного простору, в котрий потрапила і Польща, перестали діяти митні податки на ввіз товарів із європейських країн, польські громадяни почали масово завозити вживані автомобілі із країн Західної Європи.

Маючи намір поставити бар''єр спровадженню до Польщі, так би мовити, авто-брухту з Європи, а також не бажаючи відмовлятись від прибутків з цього поширеного явища, польський уряд замість колишнього митного податку впровадив акцизний збір, котрий у випадку дуже старих автомобілів сягає аж до 65% їхньої вартості. Саме проти цього акцизного збору виступає Європейська Комісія, слушно розцінюючи його як різновид податку, чого в межах спільного ринку бути не повинно.

Втім, акцизні та реєстраційні оплати, а також кошти обов''язкового технічного огляду лише принесли додаткові гроші до державного та локальних бюджетів у Польщі, але аж ніяк не обмежили кількості ввезених у цю країну вживаних автомобілів. За інформацією, яка прозвучала в одній з програм польського телебачення, з моменту вступу Польщі до ЄС, поляки ввозять в свою країну близько ста тисяч вживаних автомобілів щомісяця.

На вживаних автомобілях роблять добрий бізнес не лише їхні продавці та покупці, але й власники авторемонтних майстерень, адже більшість із цих машин потребують серйозного втручання спеціалістів. Як твердять знавці польського автомобільного ринку, упродовж перших місяців членства Польщі в ЄС зростання продажу уживаних автомобілів практично не вплинув на кількість купівлі нових автомобілів у польських автосалонах.

З тим лише уточненням, що польських клієнтів тут замінили клієнти із Західної Європи, здебільшого німці, на батьківщині котрих автомобілі все ще дорожчі, ніж у східного сусіда.

Спеціалісти, однак, попереджають, що така ідилія не триватиме довго і тому польський уряд готує нові обмеження для ввезення вживаних західних автомобілів до Польщі. Вже зараз відомо, що вони стосуватимуться передусім більш жорстких технічних вимог до транспортних засобів, як запоруки більшої безпеки дорожнього руху.
XS
SM
MD
LG