Доступність посилання

ТОП новини

Несподівана перешкода в розвитку партнерських відносин між німецькими та українськими містами: німці взялися за боротьбу з нелегалами з України.


Надія Кандиба

Німеччина, 20 вересня 2004 – Німці серйозно взялися за боротьбу з нелегалами з України, як повідомляє німецька преса. Якщо раніше німецьку візу можна було отримати без надмірних труднощів, то тепер співробітники консульського відділу посольства Німеччини в Києві ретельно перевіряють кожного, хто до них звертається. Навіть найменшої підозри достатньо для того, щоб отримати відмову. Нещодавно це довелося відчути на собі й ініціаторам партнерства між західнонімецьким містом Дюрен та західноукраїнським Стриєм.

Програма міського свята в західнонімецькому Дюрені, серед іншого, передбачала виступ фольклорного танцювального ансамблю зі Стрия та дружні поєдинки між місцевими та українськими боксерами. Однак українцям було відмовлено в груповій візі до Німеччини.

Внаслідок цього організаторам свята в Дюрені довелося переробляти програму та відмовлятися від замовлених у готелях місць. Лише після втручання депутата Бундестаґу від Християнсько-демократичної партії Томаса Рахеля посольство Німеччини в Києві погодилося видати візи членам офіційної делегації міста Стрия, у складі якої було три особи, серед яких заступник міського мера.

Про точні причини відмови у візах для українських танцюристів та боксерів нічого не відомо. Як написала газета “Ахенер цайтунґ”, співробітниці ратуші в Дюрені Клаудії Принц повідомили тільки, що клопотання про видачу групової візи може бути відхилено, якщо у співробітників консульського відділу виникнуть сумніви відносно хоча б однієї особи.

Цілком імовірно, повідомила далі газета, що відмова була спричинена нещодавнім інцидентом, який трапився з іншою групою гостей з України. Прибувши до Гамбурґа, українські громадяни безслідно зникли. Висловлюється припущення, що вони вирушили далі до Іспанії. Таким чином, уважають у Німеччині, в запровадженні суворого режиму видачі віз у німецькому посольстві в Києві винні й самі українці, які почали зловживати ліберальними правилами.

До речі, міністерству закордонних справ у Берліні досі доводиться долати наслідки скандалу, який спалахнув після того, як у 2001 – 2002 роках тисячам заробітчан вдалося ввести в оману співробітників посольства в Києві, вказуючи фальшиву мету поїздки, і отримати шенґенські туристичні візи. Як повідомила нещодавно газета “Вельт”, уряд Німеччини визнав, що в зв’язку з цим проти п’яти працівників міністерства нині ведеться слідство.

Відтак тепер у консульських відділах німецьких посольств, вірогідно, вважають за краще уникати ризику і перестраховуватися. Звідси й суворе ставлення до жителів Стрия, яким не вдалося виїхати до міста-побратима Дюрена для участі в міському святі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG