Доступність посилання

ТОП новини

Шлюб на угорський манер.


Василь Плоскіна

Угорщина, 21 вересня 2004 – Цими днями в базіліці Св. Іштвана обвінчався з угоркою син італійської акторки Софі Лорен – Карло Понті. Шлюбна церемонія відбувалася на англійській мові, де були присутні деякі світові знаменитості.

Зірка італійського й світового кінематографу Софі Лорен з чоловіком, легендарним режисером і оператором Карло Понті, прилетіла в угорську столицю на весілля сина Карло. Молодий італійський піаніст і диригент одружився з Андреєю Мейсарош, музиканткою з Угорщини. Вінчання відбувалося в головному католицькому соборі Угорщини – базіліці Св. Іштвана, де зберігаються мощі першого угорського короля Стефана (Іштвана).

На весілля запросили майже двісті гостей, у тому числі й світові знаменитості. Втім, не всі з них змогли приїхати до Угорщини. Не було, наприклад, американських митців і друзів Софі Лорен режисера Стівена Спілберґа, актора Роберта Де Ніро й легенди французького кіно Алена Делона. Їх чекали буквально до початку весільної церемонії, відтак організаторам довелось скасувати прогулянку дунайським пароплавом.

Угорська преса повідомила, що Софі Лорен люб’язно роздавала автографи, втім, не могла приховати свого хвилювання. Про це свідчать також і газетні знімки. Не підвів старих друзів лише відомий кутюр’є Джоржіо Армані. Інші зірки не змогли приїхати через доволі щільний графік зйомок. Проте батьки молодого Карло довго не сумували, адже що не кажіть, але головними фігурантами цієї світської події все-таки були не заокеанські знаменитості, а наречені. Жених ніжно тримав за руку свою обраницю до кінця шлюбної церемонії і, здавалося, більше ні про що й не думав. Тим часом в ресторані “Академічний клуб” на них і чисельних гостей очікував розкішний весільний обід.

Дуже багато страв господарі замовили кухарям з Італії. Серед інших вишуканих наїдків були й відомі трюфелі, які коштують вельми й вельми недешево. Шеф-кухар будапештського готелю “Меріот” Петер Татар сказав, що 1 кг таких грибів обходиться у 500 тис. форинтів ( 2,5 тис. дол.). Крім заморських страв, на весіллі були й угорські кондитерські вироби. Варто згадати про триповерховий торт “Добош” ( перекладається як барабанщик), естергазький торт, а також фруктовий - “Лісова фантазія”. Сама ж оренда ресторану “потягла” на семизначну цифру. Напередодні молодятам влаштували своєрідну репетицію перед олтарем. Вони уважно слухали і виконували вказівки духовних отців. Частину церемонії вінчання італійською мовою здійснював священник Адам Фюзеш, який навчався теології в Римі. Однак потім він перейшов на англійську.

Молоде подружжя на сходах базіліки вітало багато будапештців. А раніше в цьому самому соборі вінчалася інша знаменита пара. Тут одружувався шляхетний онук останнього австро-угорського імператора Габсбурґ-молодший. Його дружиною є представниця одного вельми знаного в Західній Європі аристократичного роду.
XS
SM
MD
LG